Slovenska vlada donijela je na sjednici u četvrtak odluku o produljenju privremene kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a nakon 21. prosinca produljit će kontrolu za još šest mjeseci, pojasnio je u izjavi za medije ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, prenosi Hina.

Slovenija je privremeni nadzor uvela 21. listopada, a na sjednici odlučila je da će zbog međunarodnih okolnosti, ponajprije ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, te posljedičnog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, po isteku dosadašnje mjere od 22. prosinca nadzor granice produljiti za još šest mjeseci, do ljeta 2024.

Povisila procjenu terorističke ugroženosti

Kako prenose mediji, Slovenija je zbog trenutnih svjetskih sigurnosnih uvjeta 18. listopada povisila procjenu terorističke ugroženosti na srednju razinu, a ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je da bi zbog ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini stupanj opasnosti mogao brzo porasti.

"Režim kontrole zasad ostaje na snazi, a stvar je policije kakav će sustav uspostaviti, zasad djeluje selektivno", rekao je Poklukar dodajući da se kontrole, osim zbog terorističke opasnosti, nastavljaju i zbog sprečavanja ilegalnih migracija.

Policija zabilježila 52.506 nezadovoljenih prijelaza granice

Policija je priopćila da je ove godine zabilježila 52.506 nezadovoljenih prijelaza granice, od čega je velika većina na granici prema Hrvatskoj. Povećani broj prelazaka zabilježen je osobito u srpnju, kolovozu i rujnu, a u listopadu se, nakon donošenja prve uredbe o kontrolama, situacija stabilizirala. Od uvođenja nadzora u listopadu zabilježeno je 3709 nedozvoljenih prelaza granice, najviše na granici s Hrvatskom, prenose mediji.

Vlada je zadužila ministarstvo vanjskih poslova da o produljenju nadzora granice obavijesti države članice Europske unije i Europsku komisiju.