Slovenija je odlučila zaoštriti svoja upozorenja Europskoj komisiji da se u Hrvatskoj i dalje prodaje vino "teran" koje je kao svoj vinski brend na razini EU-a zaštitila Slovenija, prenosi Hina ljubljansko "Delo" koje se poziva na izvore u slovenskom ministarstvu poljoprivrede.

"Teran" je zaštićeno ime za vino sa slovenskog Krasa koje se proizvodi iz grožđa refošk, a i Europska komisija izjasnila se službeno da ga hrvatski vinari nakon što je Hrvatska ušla u EU više ne smiju upotrebljavati.

U slovenskom ministarstvu poljoprivrede, navodi "Delo", kazali su da će ponovo obavijestiti Hrvatsku da više ne smije prodavati vino pod imenom "teran", no da će o tome obavijestiti i Europsku komisiju jer dosadašnja upozorenja Zagrebu nisu dala rezultate koje su očekivali.

U Hrvatskoj su se i ove godine u vrijeme uspješne turističke sezone u Istri i na području Kvarnera prodale vrlo velike količine vina s tom oznakom iako bi prodaja hrvatskog terana nakon 30. lipnja trebala prestati.

Hrvatska to vino ne bi smjela prodavati pod tim imenom od 30. lipnja ove godine jer joj je EU dala rok od tri godine nakon stupanja u članstvo da rasproda sve svoje stare zalihe terana, tvrde u Ljubljani.

Riječ je o vinskom sporu s Ljubljanom koji se pojavio prije nekoliko godina, a do sada nije riješen jer obje strane brane svoju poziciju.

Hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS) razgovarao je u Strasbourgu prije tri godine s povjerenikom EK za poljoprivredu Philom Hoganom o slovenskoj zaštiti imena "teran", te kazao da je Slovenija taj brend zaštitila prijevarom jer je zaštitila sortu iako vinske sorte ne poznaju granice, a vino "teran" se tradicionalno proizvodi i u Italiji i u Hrvatskoj.

Do kompromisnog rješenja o vinskom sporu sa Slovencima je pokušao preko Buxellesa i u neposrednim kontaktima doći raniji hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. No, Ljubljana odlučno izjavila da tu nema prostora za popuštanje, te da je teran slovenska vinska sorta zaštićena na razini EU-a.

Hrvatska na slovensku registraciju terana nije uložila prigovor iako je to mogla učiniti i prije nego što je postala članicom EU-a, zato ga mora prestati proizvoditi, reklamirati i prodavati, a za bilo kakav kompromis je prekasno, tvrde u Ljubljani.

Slovenski tisak ipak navodi da je možda posrijedi nova runda u "bitci za teran" između Hrvatske i Slovenije u Bruxellesu.