Prema rezultatima posljednjeg izvješća o osobnim slobodama, Crna Gora i Slovenija su najslobodnije, dok je Srbija najmanje slobodna zemlja u regiji Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema vrlo detaljnom izvješću američkog Instituta Cato koji tematizira "Indeks osobnih sloboda", a koji je zasnovan na osobnim, građanskim i ekonomskim slobodama, Crna Gora zauzima 40. mjesto od ukupno 152 zemlje svijeta.

Odmah nakon Crne Gore, od zemalja regije slijedi Slovenija, inače članica Europske unije (EU), koja zauzima 41. mjesto ove prestižne liste najslobodnijih zemalja u svijetu.

Nakon Slovenije slijedi Hrvatska koja se nalazi na 44. mjestu, Makedonija 45., Albanija 54., i Bosna i Hercegovina, koja je pozicionirana na 56. mjestu Indeksa osobnih sloboda.

Prema ovoj listi, od zemalja regije najmanje slobodna zemlja je Srbija koja se nalazi na 80. mjestu.

Zanimljivo je da su, prema ovoj listi, slobodnije od zemalja Balkana zemlje kao što su Čile koji je na 18. mjestu liste, Tajvan 24., Koreja 31., Urugvaj 34. i Kostarika koja zauzima 39. mjesto, odmah ispred Crne Gore.

Od zemalja iz šire regije Balkana, najslobodnije su Rumunjska koja se nalazi na 32. mjestu, Mađarska koja je 38., Bugarska 41. (dijeli mjesto sa Slovenijom), i Grčka koja je rangirana na 46. mjestu ove liste.

Najmanje slobodne europske zemlje su Srbija, a nakon nje i Ukrajina koja se nalazi na 74. mjestu kao i Moldavija koja zauzima 64. mjesto Indeksa osobnih sloboda.

S druge strane, najslobodnija zemlja u svijetu je Hong Kong, a slijede Švicarska, Finska, Danska, Novi Zeland, Kanada, Australija, Irska, Velika Britanija i Švedska.

Među 20 najslobodnijih zemalja još se nalaze Norveška, Austrija, Njemačka, Island, Nizozemska, Malta, Luksemburg, Čile, Mauricijus i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema Institutu Cato, od 20 najslobodnijih zemalja u svijetu njih 13 dolazi iz Europe.

Najmanje slobodna zemlja u svijetu je Iran, nakon kojeg slijede Kongo, Mijanmar, Zimbabve, Jemen, Centralnoafrička Republika, Alžir, Etiopija, Venecuela, Čad i Saudijska Arabija.

Od ostalih zemalja, važno je istaknuti da SAD zauzimaju 20. mjesto, Japan 28., Francuska 33., Indija 75., Brazil 82., Rusija 111., Kina 132., i Egipat 136. mjesto.

U izvješću američkog Instituta je navedeno kako je ovo "najobimniji indeks o slobodama koji se do sada pojavio na globalnom nivou".

Rezultati izvješća su dobiveni na osnovu mjerenja osobnih, građanskih i ekonomskih sloboda u zemljama diljem svijeta u oblastima kao što su vladavina prava, religija i tržište.