Migranti su u srijedu oteli slovenskog umirovljenika, 79-godišnjeg Miroslava Moravca.

Četiri migranta su mu, kako je utvrdila policija, pristupili u njegovu vinogradu i zamolili vode, a nakon toga mu prijeteći nožem oduzeli automobilske ključeve te ga svezali i ugurali u prtljažnik, rekli su iz slovenske policije.

Nakon višesatne vožnje skoro do talijanske granice, kod sela Prelože pri Lokvi, pustili su ga iz automobila i oslobodili konopca kojim je bio vezan, navode u slovenskoj policiji.

Trojicu migranata uspjela je uhvatiti talijanska policija te ih je predala Slovencima, a za četvrtim se još traga.

Slovenski portal 24ur objavio je policijski zapisnik u kojem je oteti Slovenac detaljno opisao kako se sve dogodilo. Sve je, priča, počelo u vinogradu u koji je stigao oko 8 sati ujutro.

Ušli u vinograd i tražili vode

Oko pola jedan popodne, stranac, koji je poslije vozio moj auto, došao je u moj vinograd iz smjera vinskog podruma s dvije boce. Mahao je bocama i govorio “vode, vode”. Pokazao sam mu da nemam pitke vode. Tada je muškarac otišao u vinski podrum, ispričao je Moravec.

Stranca je opisao kao muškarca visine oko 180 centimetara, mršave građe i kratke crne kose, bez naočala, brade ili brkova i tamnijih očiju. Nosio je, ispričao je Slovenac, tamniju jaknu.

Još jedan muškarac, prema iskazu slovenskog umirovljenika, slijedio je ovoga koji je krenuo u vinski podrum, a onda su prišla još dva neznanca s druge strane.

“Podigao je nož prema meni, okrenuo me i stavio mi je ruke na leđa. Drugi me zavezao”

Jedan je podignuo nož prema meni i na jeziku koji ne razumijem, nešto poput turskog koji sam čuo iz medija, govorio nešto. Među riječima izgovarao čuo sam riječ “panika”. Okrenuo me i stavio mi je ruke na leđa, a drugi muškarac je otišao u podrum iz kojeg je donio zeleni, deblji konop i s njime mi zavezao ruke na leđima.

Napadača s nožem opisuje kao muškarca svjetlije puti i svjetlije kose, oko 165 centimetara visokog, s kraćom bradom, odjevenog u tamniju jaknu. Muškarac koji je donio konop prema njegovom je iskazu bio tamniji, a imao je kraću bradu i brkove. Sa sobom su, dodao je, imali torbu.

U međuvremenu se vratio neznanac koji je prije toga otišao.

Jedan od dvojice nižih muškaraca, onaj s crnom kosom, pregledao je moje džepove i pitao gdje mi je novac koristeći englesku riječ “money”. Nisam imao novca sa sobom. Uzeo je ključeve mog auta iz džepa i dao ih višem muškarcu. Nakon toga su pretražili i klet pa mi odvezali ruke i opet ih zavezali s drugim konopcem i samoljepljivom trakom. Stavili su mi i povoj na usta. U džepu sam imao i mobitel, ali ne znam gdje je završio, ispričao je.

Kaže da su migranti nakon toga ispraznili prtljažnik.

“Ubacili su me u gepek”

Presvukli su se u drugu, većinom crnu odjeću, koju su imali sa sobom. Onda su me podigli i ubacili u gepek. Okrenuli su me tamo da gledam prema stražnjem kraju automobila. Prekrili su me s dekom koju sam imao na stražnjem sjedalu svog auta. Trojica su sjeli u auto i nakon što smo već krenuli pridružio se i četvrti muškarac kojeg sam i prije vidio, no bio je predaleko da bih ga vidio bolje, ispričao je.

Prošli su, misli, tik uz Hrvatsku granicu.

Mislim da smo prošli pokraj moje kuće, a potom i pored mosta na Kupi koji vodi u Hrvatsku. Tamo smo se i zaustavili u šumi, pokraj rijeke. Mislio sam da će me baciti u rijeku. Ali onda su krenuli dalje. Jedan od njih je pazio na mene i pokrivao me kad sam se malo otkrio. Nakon više sati sam uspio proviriti te sam ugledao tablicu s natpisima Koper i Divača. Mislio sam da idemo prema Kopru, ali nismo krenuli u tom smjeru, opisao je oteti Slovenac.

Kaže da su čak stali i na benzinsku i da su se nekoliko puta vozili unazad jer je vozač očito promašio rutu nekoliko puta.

Onda su skrenuli na makadamsku cestu i nakon pola su stali.

Zaustavili su auto nasred ceste, pokupili svoje stvari i otišli dalje. Prije toga su uzeli moju crnu torbicu, svjetiljku, manji nož i švicarski nož, a jedan muškarac je prerezao konop na mojim rukama prije nego što su otišli. Bojao sam se da su ostavili eksploziv u autu. Nekako sam se uspio riješiti konopa i ljepljive trake i izašao sam iz prtljažnika. Krenuo sam u smjeru u kojim su i oni otišli. Ponio sam i palicu za slučaj da ih opet sretnem, ispričao je.

Nakon desetak minuta došao je do jedne kuće i ispričao što se dogodilo, a ukućani su pozvali policiju.

Trojica uhićena kod Trsta

Talijanska policija je osumnjičene migrante uhitila u Bazovici kod Trsta, dok za četvrtim iz skupine traga slovenska policija.

Slovenska policija potvrdila je jučer da joj je talijanska policija predala trojicu stranih državljana osumnjičenih za ilegalni prijelaz granice i za otmicu 79-godišnjaka iz sela Mali Nerajec u općini Črnomelj, čijim su automobilom jučer pobjegli u Italiju.

Riječ je o 25-godišnjem Marokancu i dvojici državljana Alžira staroj 18 godina, a talijanski organi su ih već predali slovenskoj policiji i nalaze se u pritvoru u Kopru, kazao je na konferenciji za novinare Tomaž Peršolja, šef odjela za organizirani kriminal.

Zamjenik ravnateljice slovenske policije Jože Senica kazao je da je postupkom kontrole ustanovljeno da je policija svu trojicu otmičara već imala u postupku krajem prošlog mjeseca, kad su ih nakon što su u Sloveniju bili ušli ilegalno vratili hrvatskoj policiji, prenosi Index.hr.

Policija traga za četvrtim osumnjičenikom, osobom koja je, prema navodima otetog, izašla iz automobila nedaleko od granice s Italijom, gdje su oslobodili i otetog muškarca.

(www.jabuka.tv)