Od ponedjeljka (24. siječnja) u Austriju, kako je u Službenom listu u srijedu kasno navečer objavilo Savezno ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača, državljani iz svih zemalja svijeta, uključujući one iz područja i zemalja s varijantama koronavirusa odnosno  država s visokim epidemiološkim rizikom, bez ikakvih ograničenja, koji su cijepljeni s trećom i docjepnom (booster) dozom cjepiva protiv Covida-19, piše Fenix

Promjena dosadašnje odredbe o ulasku u Austriju uglavljena je u Novelu 12  Covid-19 Odredbe o ulasku u Austriju, objavili su večeras austrijski mediji, pozivajući se na odredbu iz Službenog lista.

U skladu s novom Odredbom  o ulasku u Austriju, 14 država i područja koje su dosad bile na listi zemalja s virusnim sojevima, izbrisane su iz te liste, javila je austrijska novinska agencija APA. Među njima su, kako se navodi, i Danska, Nizozemska, Norveška i velika Britanija, kao i 10 zemalja iz južne Afrike.

Dakle, za  putnike iz cijeloga svijeta, ako su cijepljeni s tri doze cjepiva (booster), više nema nikakvog ograničenja pri ulasku u ovu alpsku zemlju.

Kao razlog za promjenu Odredbe o ulasku u Austriju navodi se aktualna epidemiološka situacija u Austriji, koja je također postala zemlja visokog rizika za neke zemlje, među kojima je i Njemačka, s obzirom na dominirajući omikron  virusni soj koronavirusa.

Novom odredbom, ulazak u Austriju dozvoljen je i svim osobama koje su cijepljene ili su preboljele Covid-19, uz obvezno predočenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati ( “2G +” pravilo).

Do sada je za putnike s liste zemalja i područja s virusnim varijantama i visokim epidemijskim rizikom vrijedilo pravilo da mogu ući u Austriju samo ako su cijepljeni s tri doze cjepiva ( 2 doze + booster), protiv koronavirusa, uz obvezno predočenje negativnog PCR testa.

Odredba o ulasku u Austriju, koja je bila ograničenog trajanja do 31. siječnja 2022. godine, produžuje se za daljnjih mjesec dana odnosno do kraja veljače ove godine, stoji u Službenom listu.