Ako ste ikada željeli poletjeti u svemir, vrijeme je da počnete štedjeti jer već od sljedeće godine bit će moguće kupiti kartu za svemirske letove. Tako su prošlog tjedna najavili iz Blue Origina, svemirske kompanije najbogatijeg čovjeka na svijetu i šefa Amazona Jeffa Bezosa. Već krajem ove godine Blue Origin trebao bi početi s testiranjem raketa za podorbitalne letove s ljudskom posadom, dok bi prodaja karata za komercijalne letove trebala početi sljedeće godine.

U dosadašnjim testiranjima letjelice New Shepard nije sudjelovala ljudska posada, no uskoro će se i to promijeniti, a ako svi testovi prođu bez problema, onda će doći red i na svemirske turiste koji će, dakle, 2019. moći kupiti kartu i rezervirati svoje mjesto na letu u svemir.

Točan datum, kao i cijena ovakvih letova još nisu poznati, no jasno je kako karta za put u svemir neće baš biti jeftina – Bob Smith, izvršni direktor Blue Origina u nedavnom obraćanju medijima rekao je kako se prvo moraju pobrinuti da je "konfiguracija dobra, stabilna i spremna za let", a kada to postignu onda će krenuti u interne razgovore oko cijena, kao i oko cijelog procesa svemirskih letova.

Dok Bezos i ekipa iz Blue Origina namjeravaju početi s prodajom karata tek kada se uvjere da je letjelica spremna, Virgin Galactic s prodajom karata za svemirska putovanja počeo je prije više od desetljeća kada je razvoj njihove letjelice još bio u ranoj fazi razvoja. Njihov prvi svemirski turist još nije poletio, a do sada se na njihova putovanja prijavilo oko 700 ljudi koji su platili barem depozit od ukupne cifre od 250 tisuća dolara koliko karta za let u svemir s Virginom košta.

Zahvaljujući Blue Originu te kompanijama poput SpaceX-a i Virgin Galactica, tijekom sljedećeg desetljeća možemo očekivati popularizaciju svemirskog turizma za one najhrabrije (koji će si to moći financijski priuštiti) – na početku samo kao letove u svemir, a tijekom godina i desetljeća možda i kroz letove na Mjesec, Mars i druge planete.
 


Izvor: Space News