Branimir Čolaković proglašen je krivim zbog pjevanja bećarca policajki i morat će platiti 2 tisuće kuna kazne. Čolaković, član HKUD-a Valpovo, optužen je da je na Ljetu valpovačkom 2015. godine bećarcem omalovažavao i diskriminirao policijsku službenicu.

Prije tri godine Čolaković je oslobođen optužbi, ali suđenje se ovih dana ponavlja jer je na sudu prihvaćena žalba Policijske uprave osječko-baranjske, odnosno Policijske postaje Belišće na oslobađajuću presudu zbog "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Čolaković je, naime, prije gotovo tri i pol godine zaradio prekršajnu prijavu zbog pjevanja bećarca na manifestaciji Ljeto valpovačko. Konkretno, problematičan je bio stih upućen policajki: "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi."

Prije nekoliko dana je na Prekršajnom sudu u Valpovu održano ročište na ponovljenom suđenju Čolakoviću, koji je optužen po Zakonu o ravnopravnosti spolova i prijeti mu nezanemariva novčana kazna.

Podsjetimo, članak 31 Zakona o ravnopravnosti spolova kaže: Tko s ciljem prouzročenja straha drugoga ili stvaranja neprijateljskom, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolu, bračnom ili obiteljskom statusu ili spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5,000 do 30,000 kuna.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da su bećarci zabavni i duhoviti, dok drugi ističu da se radi o očitom primjeru vrijeđanja službene osobe. I zaista, da je sporni stih Slavonac izrekao policajki, umjesto da ga je otpjevao, gotovo da nema nikakve sumnje da bi bio osuđen za vrijeđanje službene osobe.

Ima, naravno, i onih koji smatraju da je dotični bećarac krajnje neduhovit, ali da je to ujedno i njegov jedini krimen. Naime, suđenje ljudima zbog pjesama se u državama koje drže do slobode govora i izražavanja smatra, blago rečeno, neprimjerenim.