Zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Slavko Bilić osvrnuo je se na odredbe Prijedloga Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa tzv.korona zakona u Hercegovačko-neretvanskoj županiji;

„Smatram da je primarni cilj potpora zadržavanja radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada i oporavak gospodarskih djelatnosti u našoj županiji“

Činjenica je da smo najpogođenija županija pandemijom korona virusa, zato smo na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa morali čekati malo duže, jer trebala su se usuglasiti mnoga stajališta i mišljenja i politike, kako bi se donijele kvalitetne mjere za oporavak gospodarstva u našoj županiji. 

Zakon je jasno definiran te naglašavam ključan čimbenik donošenja ovog zakona jeste  zadržavanje i očuvanje radnih mjesta u djelatnostima koja su pogođena ovom pandemijom.

Prije svega smatram da je riječ je o Zakonu koji će pokušati regulirati te sanirati nastalu ekonomsku štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa u našoj županiji, cilj je dakle zaštiti pogođeno gospodarstvo i  očuvati radna mjesta.

Odredbe ovog Zakona imaju za cilj ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo, obrtništvo, trgovinu, turizam  i druge gospodarske grane i uslužne djelatnosti županije, nastalih uslijed globalne pandemije korona virusa.

Zakon donosi niz kvalitetnih i konkretnih rješenja poglavito u svezi sa subvencioniranjem najnižih neto plaća za desetak tisuća radnih mjesta ugroženim u gospodarskim sektorima, pravo na subvencioniranje također imaju i poslovni subjekti kojima je osnovna djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Predviđeno vrijeme trajanja subvencija najnižih neto plaća bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Zakonom su predviđene mjere koje se odnose na oporavak strateških gospodarskih grana ove županije a to su: poljoprivreda, turizam, vodoprivreda, poduzetništvo…

Bitne stavke ovog Zakona odnose se i na proračunske uštede, u smislu umanjenja plaća izabranih dužnosnika za 20%, kao i umanjenja naknada  članovima nadzornih odbora, upravnih vijeća koje imenuje Skupština HNŽ za iznos od 50%.

Još neke od mjera koje tretira ovaj zakon su:

-    Subvencije kamata na kreditne plasmane gospodarstvo dakle osiguranje jamstva za kamate na poduzetničke kredite;  
-    Oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade;
-    Oslobađanje plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističkoj zajednici HNŽ/K
-    Oslobađanje plaćanja zakupnine za zakup poljoprivrednog zemljišta.

U konačnici smatram da predloženi set mjera koji je sadržan u ovom prijedlogu zakona kvalitetan, te da će zastupnici u petak na sjednici Skupštine HNŽ/K podržati ovo zakonsko rješenje koje je u općedruštvenom interesu za sve nas.