• Slatki svijet Ivane Juričić: Priča o ženi koja stvara čaroliju kroz kolače
  • Slatki svijet Ivane Juričić: Priča o ženi koja stvara čaroliju kroz kolače
Ljetno vrijeme je vrijeme svadbi, a nijedne svadbe nema bez svadbene torte i kolača. Često smo oduševljeni izgledom, pa se zapitamo tko to stoji iza takvih umjetničkih djela. Kad se spoje izgled i vrhunski okus, poželi svatko doći do takvog slastičara.

Znatiželja nas je odvela u dom Ivane Juričić, žene i majke koja polako svoj hobi razvija u posao. Zavirili smo u njezin dom u kojem nastaju torte i kolači koji krase mnoge naše svadbe, rođendane, pričesti i druge prigode. Mnogi danas nemaju ni vremena praviti kolače pa sve više naručuju.

Naša sugovornica Ivana ispričala nam je kad je počela praviti kolače.

„Kolače sam počela praviti prije 13 godina, uz stanke zbog trudnoće. Žudila sam uvijek za tim da pravim nešto novo. Svaki novi recept sam  htjela isprobati.“

Iako je po struci ekonomski tehničar, uživa raditi s rukama, mijesiti, oblikovati, ukrašavati, a voli i druženje s ljudima.

„Najdraže mi je kad dijete dođe po svoju rođendansku tortu. Kad vidim radost i osmijeh na licu djeteta, srce mi je ko kuća. To me ispunja i sretna sam do neba. To mi je vjetar u leđa da se i dalje bavim ovim hobijem.“

Opis fotografije nije dostupan.

Veliko zadovoljstvo ističu osobe koje naručuju slastice. Pozitivne povratne informacije odlična su ocjena Ivaninom radu.

„Najslađe su mi one poruke koje dobijem poslije probanog kolača ili torte.  Ljudi se u njima zahvaljuju jer je okus i izgled odličan.  To je neko zadovoljstvo koje se ne može opisati.“

Od naše sugovornice saznali smo koje su slastice najtraženije.

„Danas je od slastica najtraženija voćna torta. Tako je to inače u proljeće.  Zimi se više traže čokoladne torte. Za pričesti, krizme, rođendane i druge prigode radim personalizirane torte. Od kolača su breskvice i mađarice najtraženije. Tu su još oraščići, voćna mađarica, šamurole, trostruki užitak, žarbo šnite. Slana tijesta, kiflice, su najviše tražene povodom smrtnih slučajeva.“

Opis fotografije nije dostupan.

Ivanin životni primjer je poticaj kako se čovjek kroz hobi može ostvariti, usrećiti druge, ali i nešto zaraditi. Razmišlja čak i o otvaranju slastičarne u Rami.

„Voljela bih otvoriti slastičarnicu. No, to će još morati pričekati do jednog dana kad se sve  mogućnosti poslože.“

U svojoj ponudi ima i sladolede. U tome već ima iskustva još od 2007.godine. Rade sladolede za svadbe.

Kako bi olakšali mladencima, u ponudi imaju i slatke stolove.

Budući da živimo u vremenu kada je sve poskupjelo, pitali smo Ivanu gdje nabavlja materijal za rad.

„Materijal za kolače nabavljam u BiH i RH. Mnoge materijale naručujem direktno iz firmi jer je jeftinije.“



Ivani u radu pomaže muž, djeca, roditelji, jer velik je ovo posao kad imate naručeno preko 20 torti. „Bilo je za jedan vikend narudžbi i za 60-ak torti, ali morala sam odbiti mnoge mušterije, jer ne mogu sve stići. Sve se radi zadnja dva dana uoči prigode, a i torte trebaju biti svježe“-kazala je Ivana za portal www.rama-prozor.info

U ovom poslu bude svakakvih zgoda i nezgoda. Jednu simpatičnu nezgoda s mušterijom  prepričava nam ova majstorica slastica:

„Jednog dana pozvonila je jedna gospođa na vrata i rekla da je došla po tortu. Sva sam pretrnula. Znam da nisam imala nikakvu naručenu tortu, a žena pred vratima. Ništa mi nije bilo jasno. Što ću sad?! Na kraju se ispostavilo da je torta bila naručena kod druge žene, a ne kod mene. E, to je bilo baš stresno.“  

Ivana u kući ima poseban prostor za rad-radionicu. To je Ivanino carstvo u kojem ostaje do kasno. Toliko se uživi u posao da zaboravi i na vrijeme.

Mnoge narudžbe ima i za Božić. Često se kolači nose i preko granice. Narudžbe joj stižu iz Uskoplja, s Kupresa, te iz Tomislavgrada.  Ovaj hobi je zapravo posao od kojeg se može i živjeti, mada je posao više sezonski.

Opis fotografije nije dostupan.

Ivani čestitamo i zahvaljujemo što je s nama podijelila svoju priču o kolačima. Vjerujemo kako ćemo jednog dana imati mjesto u gradu u kojem ćemo moći pojesti Ivanin kolač.

Svi koji želite naručiti Ivanine slastice, možete to uraditi na broj mobitela 063/857-087 ili preko Ivanine Facebook stranice.

Božana Nikolić / Rama-Prozor.info