Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i član Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije, danas je sudjelovao na XVII. Generalnoj skupštini Jadransko-jonske euroregije, upriličenoj u online izdanju.

Skupština je održana pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Jadransko-jonske euroregije i župana Dubrovačko-neretvanske županije.

„U ime Hercegovačko-neretvanske županije, kao jedne od utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije, i danas iznova želim potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavkom suradnje i poticanjem svih aktivnosti usmjerenih izgradnji bolje budućnosti naših županija, regija i građana“, kazao je predsjednik Herceg u uvodnom dijelu Skupštine. U obraćanju se posebno osvrnuo na stanje vezano za pandemiju koronavirusa istaknuvši napore koje Vlada, poglavito kroz tzv. Koronazakon, čini kako bi pomogla gospodarstvu da lakše prebrodi trenutnu krizu.

Budući da je temeljni cilj Jadransko-jonske euroregije potpora razvitku lokalnih i regionalnih samouprava, predsjednik Herceg dotaknuo se i izbora koji se za nekoliko dana održavaju u Mostaru, istaknuvši njihov značaj poglavito u svjetlu činjenice kako se radi o prvim izborima nakon dvanaest godina.

Članovi Skupštine pozdravili su održavanje izbora, izrazivši nadu u to da će biti provedeni u istinskom demokratskom ozračju omogućivši svim biračima da ostvare svoje pravo kako bi budući sastav Gradskoga vijeća bio istinski izraz volje građana.

Članovi Skupštine usvojili su Izvješće o aktivnostima u 2019. godini, Službeno financijsko izvješće za 2019. godinu, Godišnji financijski plan i Godišnji program aktivnosti za 2020. godinu, Pregled aktivnosti 2020.-2021. i Financijski plan za 2021. godinu, a potom je održana Prezentacija o komunikacijskim aktivnostima.

Naime, s ciljem jačanja učinkovitosti mrežne komunikacije Jadransko-jonske euroregije, Tajništvo je izradilo Strategiju za društvene medije. Opći cilj bio je stvoriti homogen i usklađen sustav komunikacije na društvenim mrežama sposoban za privlačenje dionika i korisnika društvenih medija te za povećanje međunarodne vidljivosti Jadransko-jonske euroregije i njezinog utjecaja u Jadransko-jonskom području i u Europi.

U sklopu Skupštine održana je i konferencija o temi: „Turizam tijekom i nakon epidemije COVID-19“, na kojoj je raspravljano o izazovima za turistički sektor, te o mogućnostima i najrelevantnijim mjerama koje bi trebalo poduzeti na razini EU-a, te nacionalnoj i regionalnoj razini s ciljem ublažavanja negativnih učinaka pandemije COVID-19. Na konferenciji je, također, razmatrana potreba za povećanjem održivosti u turističkom sektoru.