Skupština Hercegovačko-neretvanske županije većinom je glasova donijela rebalans proračuna za 2016. godinu u iznosu od 201 milijun KM.

Prihvaćen je amandman na rebalans kojim je za 200 tisuća KM uvećana stavka tekuće pričuve, a umanjena stavka izvansudskih nagodbi. Kako je kazao županijski ministar financija, Adnan Faladžić, amandman se odnosio na izirenje još nekih neplaniranih obveza koje nisu bile predviđene rebalansom proračuna.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako je rebalans proračuna najbolja ocjena rada vlasti, osobito izvršne, i dodao kako je proračun, iako ne idealan, ocijenjen odličnim i vrlodobrim od pozicije ali i oporbe.

"Dosad nije bila praksa da u jednoj godini rebalansiramo proračun prema gore, uglavnom je proračun išao prema dolje, a ove smo ga godine povećali za nekih 12 milijuna KM. Tako smo riješili brojne tekuće stvari ali i mnoge dubioze", kazao je Herceg.

Govoreći o rješavanju obveza, kazao je kako su ove godine preuzeli na sebe prijevoz učenika osnovnih škola, što je dosad bila obveza jedinica lokalne samouprave, zatim obnovu nekoliko javnih objekata i škola, te kako rješavaju izvršne sudske presude kojih su, kako je kazao, ove godine riješili na razini 2 milijuna maraka, te zaknjižili sedam milijuna KM.

"Naš je proračun posve održiv u postojećim fiskalnim okolnostima. Dosad smo samo govorili o stabilizacijskim i socijalnim proračunima, a dogodine već možemo razmišljati da za 2017. godinu imamo razvojni proračun gdje ćemo po prvi put otkad postoji županija predvidjeti poticajna sredstva za razvoj poljoprivrede, turizma, gospodarstva i drugo", ocijenio je Herceg.