Oproštajnu ceremoniju car Akihito je započeo posjetom hramu Kashikodokoro, gdje je tijekom vjerskog obreda naglas izgovorio da napušta tron monarhije.

U posljednjem javnom obraćanju naciji japanski car Akihito službeno je priopćio da u ponoć abdicira i tron ostavlja svom sinu princu Naruhitu.

Na svečanoj ceremoniji u carskim dvorima Akihito se zahvalio narodu na podršci tijekom tri desetljeća koje je proveo kao car.

''Sretan sam što sam imao čast obavljati svoje dužnosti uz potpuno povjerenje naroda Japana'', kazao je odlazeći car Akihito.

Oproštajnu ceremoniju car Akihito je započeo posjetom hramu Kashikodokoro, gdje je tijekom vjerskog obreda naglas izgovorio da napušta tron monarhije.

Era vladavine cara Akihita nosila je naziv Keisei, što u prijevodu znači ''postizanje mira'', a era njegovog nasljednika Naruhuita zvat će se ''Reiwa'', što znači ''lijepa harmonija''.

Princ Naruhito će u srijedu svečano preuzeti carski mač i dragulje i zasjesti na tron monarhije.

Car Akihito je zbog zdravstvenih razloga je još 2016. godine najavio da će abdicirati s trona japanske monarhije. On će tako postati prvi živući japanski car koji je abdicirao nakon dva stoljeća.

Prvobitno je ceremonija primopredaje na tronu monarhije bila planirana za 22. listopada ove godine, ali je ipak odlučeno da se to dogodi u utorak navečer i to u sklopu japanskog praznika Zlatnog tjedna koja počinje 27. travnja.

Odlazeći car Akihito i carica Michiko dobiti će status monarha emeritusa, a kao takvi se neće pojaviti na ceremoniji predstavljanja novog cara Naruhita.

Car Akihito je na tromu japanske monarhije od 1989. godine, a kao 55-godišnjak je tu dužnost naslijedio nakon smrti njegovog ova cara Hirohita.

Palača japanskog cara javnosti je otvorena tijekom novogodišnjih praznika i za vrijeme carevog rođendana. Car Japana predstavlja simbol države i jedinstva nacije, a stvarne ovlasti u državi imaju političke institucije čiji sastavi se biraju na izborima.