Iako se jabukov ocat često dovodi u vezu s vitkom linijom i niskim nivoom kolesterola, njegova svakodnevna upotreba može naštetiti zdravlju.

Jabukov ocat se može pronaći u svakom domu. Ono je nezaobilazni sastojak salata, odličan saveznik u borbi s naslagama kamenca, a mnogi ga često koriste i kao sredstvo za mršavljenje i čišćenje organizma. I dok se u salatama i kupatilu njegovo često prisustvo priželjkuje, kada je riječ o njegovom svakodnevnom ispijanju radi postizanja vitkije linije, mišljenja stručnjaka su veoma podijeljena, budući da postoje i neželjena djelovanja. O tome koja to skrivene opasnosti vrebaju prenosi portal Healthline.

Jabukov ocat može oštetiti zubnu caklinu

Jabukov ocat sadrži kiselinu, zbog kojih se pH vrijednost usne šupljine može drastično narušiti. Ovakav disbalans dovodi i do oštećenja prirodne barijere zuba, povećava njihovu osjetljivost i dovodi do nastanka karijesa. Znanstvenici su vršili čak i eksperimentalna istraživanja na ovu temu, a rezultati su pokazali da je oact dovelo do gubitka između 1 i 20 posto minerala zuba nakon samo 4 sata u octu.

Zbog svakodnevne konzumacije se mogu javiti i opekline

Osim toga, zbog koncentracije kiselina, jabukov ocat može izazvati i opekline usne šupljine i jednjaka, što svakako neće donijeti ništa dobro. Ocat također može izazvati i površinske opekotine na koži oko usana koja dolazi u dodir s njim prilikom ispijanja. Zabilježen je čak i slučaj da je jedna žena doživjela opeklinu jednjaka jer joj se u njemu zaglavila tableta s ekstraktom jabukovog octa.

Ocat u kombinaciji s lijekovima također može imati neželjena djelovanja

Pojedini lijekovi u kombinaciji s jabukovim octom mogu imati drugačije djelovanje na organizam. Primjera radi, ljudima koji uzimaju inzulin, a ujedno i ocat mogu dramatično opasti nivo šećera i kalija u krvi. Slično je i s pojedinim lijekovima za kardio-vaskularna oboljenja koja sama po sebi snižavaju nivo kalija. U kombinaciji s octom nivo ovog minerala može opasti isuviše, čime se može ugroziti zdravlje.