Tek početkom idućeg tjedna bit će poznati modeli i uvjeti pod kojima će djeca krenuti na nastavu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, saznaje Bljesak.info.

''Zavod za javno zdravstvo će donijeti preporuke koje će poslati kriznom stožeru, koje bi stožer trebao prihvatiti i poslati nama, to su informacije koje se razmatraju od strane medicinskih stručnjaka. Obrazovne institucije slažu svoj dio kako i na koji način reagirati i uvažiti specifičnosti škola, jer nema svaka škola iste kapacitete i broj učenika.  Sve će to utjecati na krizni plan svake škole pojedinačno'', rekao je za Bljesak.info Rašid Hadžović ministar obrazovanja u HNŽ-u.

Kaže kako će ministarstvo dati okvirni plan, koji će biti 80 posto zajednički za sve škole, dok će se 20 posto uvažavati specifičnost škola, no ističe da će sve škole za sebe morati napraviti plan.

''Do kraja tjedna očekujemo smjernice od Zavoda za javno zdravstvo, a onda ćemo dalje raditi. Uglavnom mi kao ministarstvo i sve institucije rade svoj posao i imamo intenzivne sastanke s direktorima škola i na narednoj sjednici ćemo uključiti i sindikate i zavode i sve relevantne institucije s prijedlozima. Sve će biti posloženo da svi budu sigurni, ipak zdravlje je na prvom mjestu'', kazao je Hadžović.

Kaže da se dezinfekcija škola u županiji već radi, te da je redovita dezinfekcija podova i površina obvezna da sve bude spremno za učenike i djelatnike.

S maskama, bez odmora

Bljesak.info iz pojedinih škola saznaje da je stanje i dalje konfuzno te da ''nitko ništa ne zna'', no većinom svi čekaju ministarstvo s konkretnim prijedlozima.

Neke škole pregovaraju o obaveznom nošenju maske, da pojedine škole neće slati učinke na veliki odmor.

Druge pak škole razmišljaju o ukidanju kabinetske nastave, odnosno da djeca ne idu iz kabineta u kabinet, nego profesori. Što se tiče gradiva, iz škola saznajemo da bi na početku krenuli s ponavljanjem gradiva i s eventualno propuštenim gradivom u online nastavi.

U međuvremenu pojavila su se nova pitanja roditelja školaraca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i dalje imaju mnogo nejasnoća u vezi početka nove školske godine.

Online nastava - živa materija

''Kako i dalje čekamo odgovore na mnoge naše upite, a zbog neizvjesnosti oko početka i samog načina odvijanja nastavnog procesa u novoj školskoj godini, slobodni smo bili zamoliti Ministarstvo obrazovanja HNŽ za još neke odgovore'', objavili su u utorak iz udruge roditelja 'Naša djeca 2014'. pitajući ministarstvo o mogućoj online nastavi i platformama koje su odobrene od strane ministarstva, o donaciji u opremi za učenike, edukaciji nastavnog osoblja…

O mogućnostima online nastave, ministar nam nije mogao reći puno, jer kako je kaže ''radi se o živoj materiji'' pa će se i ona razvijati sukladno situaciji i epidemiološkim smjernicama.

''Imamo dvije odobrene platforme, koje su donirane i u tom pravcu ćemo dalje raditi. Počela je i edukacija zaposlenika tako da će do početka nastave svi zaposlenici proći edukaciju. Što se tehničkih sredstva tiče, moramo da vidimo kako će se odvijati hoće li nastava biti u školama ili online i tako ćemo djelovati. Mi kao Vlada stojimo iza ovoga da trebamo omogućiti sve što je potrebno da škole neometano rade'', poručio je Hadžović.

Čeka se petak

No ni u drugim županijama Federacije situacija nije puno jasnija.

Dok je Republika Srpska već donijela konačnu odluku da će nastava početi 1. rujna, a da će školski sati trajati 30 minuta i učenici biti podijeljeni u dvije grupe, s maksimalno 15 učenika u razredu, u Federaciji se čeka ''veliki petak'', kada će Krizni stožer Ministarstva zdravstva organizirati sastanak s ministrima obrazovanja deset županija koji čine ovaj entitet, na kojem će biti riječi o modelu održavanja nastave.

Na sastanku bi trebale biti iznesene preporuke i epidemiološke mjere koje bi županije i, u čijoj nadležnosti je obrazovanje, trebali provoditi u procesu nastave. Jedino što se sa sigurnošću zna, je da će mjere biti preispitivane svakih 14 dana.