Škotska će tražiti još jedan referendum o neovisnosti ukoliko London ne da veća ovlaštenja Edinburghu, poručila je predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon britanskom premijeru Davidu Cameronu.

Izvor blizak Sturgeonovoj rekao je za list da je ona sastanak s Cameronom u petak iskoristila da mu kaže da će on osobno biti odgovoran za drugi referendum o neovisnosti Škotske ukoliko London ignoriše zahtjeve Edinburgha, prenio je "Sputnjik".

Prema pisanju lista, Cameron je odbio zahtjev Sturgeonove, rekavši da sudbina Škotske ovisi od oba lidera.

Kako je ranije prenijeto sa njihovog sastanka, Cameron je rekao da će razmotriti davanje većih ovlaštenja Škotskoj, ali nije se suglasio sa zahtjevima Sturgeonove da tom dijelu Britanije da punu fiskalnu autonomiju.

Cameron i Sturgeonova su se sastali u Edinburghu prvi put nakon prošlotjednih britanskih parlamentarnih izbora, na kojima je Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je naklonjena neovisnosti zemlje, osvojila dosad nezabilježenu pobjedu.

Škotska ima svoj parlament i vladu, u čijoj su nadležnosti, između ostalog, zdravstvo, pravda i obrazovanje, ali ne i oblasti obrane, imigracijske i fiskalne politike, prenosi Tanjug.

Cameron je obećao da će do kraja mjeseca biti uvedene promjene u pravnom sistemu, koje bi omogućile Škotskoj vladi da kontrolira nivo poreza na dohodak i neka od socijalnih davanja. (prvi.tv)