Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u nedjelju za Novu TV kako vjeruje da će biti relativni pobjednik izbora, da neće koalirati sa "žetončićima", Bandićem, HNS-om, Pupovcem, neće sa SDP-om, a da predsjednik Vlade Plenković "više ne zaslužuje biti premijer".

Da će biti relativni pobjednik u izbornoj noći, Škoro kaže da to već sad 'ukazuju i nekakve ankete koje su radili'.

Vjeruje da će imati minimalno 23, 24 mandata, a moguće da ih imaju i preko 30.

U intervjuu u Dnevniku Nove TV, Škoro je poručio da apsolutno neće koalirati sa "žetončićima", s Milanom Bandićem i HNS-om, a neće koalirati ni s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

"Ima ljudi s kojima nećemo, to su ti žetončići, gospodin Pupovac kao etnobiznismen, čovjek koji jednostavno i opet muti vodu, vidimo to sada…", naglasio je.

Za moguću koaliciju s SDP-om i Restart koalicijom, Škoro kaže kako misli da SDP neće biti u priči..."Mi smo zadnja brana da se SDP ne vrati na vlast u Hrvatskoj", ustvrdio je.

A kada je HDZ u pitanju, prema Škorinu mišljenju predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković "svojim izjavama i tim svojim pomalo bahatim nasilničkim ponašanjem koje manifestira u zadnje vrijeme, a i rezultatima, ne zavrjeđuje više biti premijer u Hrvatskoj".

Kaže da je on spreman za premijersku dužnost, ali da će o tome odlučiti birači.

Upitan 'zar je uvjerenja da bi Plenković pristao, da HDZ ima više mandata, predati mu premijersku dužnost', Škoro je odgovorio: "Razgovarat ćemo".

Na daljnje pitanje 'i što bi onda Plenković bio u vašoj vladi', Škoro kaže: "Pa mislim da bi bio jako dobar ministar vanjskih poslova".

Upitan bi li neki od uvjeta u toj njegovoj vladi bio da Hrvatska iziđe iz Marakeškog sporazuma, da se Istanbulska konvencija stavi izvan snage, Škoro kaže da "ako narod iskaže svoju volju i želju da mi izađemo iz toga, onda ćemo o tome razgovarati".

"Hrvatski narod je vrlo jasno pokazao i pokrenuo referendumske inicijative koje Andrej Plenković sa svojim ministrima, koji su poslije toga optuženi i vidite i sami gdje su završili zbog koruptivnih radnji, pokazao što misli o tome. Domovinski pokret je tu zbog toga što predstavlja hrvatski narod i to se vidjelo danas na predstavljanju, i mi ćemo definitivno biti ti koji će poštivati volju naroda", rekao je.

"Zašto da ne?", odgovara na pitanje je li bi to stavio na referendum. Dodaje da će pitati ustavne suce mogu li se međunarodni ugovori staviti na referendum, pa ako ne možemo, ne možemo. Ako možemo, zašto da ne.

Miroslav Škoro opovrgava da on sad "podgrijava ljudima".

"Ne podgrijavam ništa. Ja samo govorim da se na neki način moramo odrediti. Ili nekome nešto vjerujemo ili nekome nešto ne vjerujemo. Kad je Ustavni sud u pitanju, za početak ono što ćemo sigurno vjerovati je, recimo, da su izborne jedinice neustavne, to je rečeno prije deset godina. Vjerovat ćemo da 11. i 12. izborna jedinica nije sukladno Ustavu i preporukama", naglasio je.

Na pitanje hoće li vjerovati odluci Ustavnog suda da je pozdrav ZDS protuustavan pozdrav, Škoro kaže da je to mišljenje, a ne odluka Ustavnog suda.

"Ustavni sud nije za to meritoran. Sud koji je to proglasio kako je, plus komisija koja je to objasnila, je jednostavno to tako objasnila", zaključio je Škoro.