Predsjednički kandidat Miroslav Škoro rekao je u nedjelju u Sinju, gdje je došao na Sinjsku alku da on nema namjeru na Pantovčaku ili bilo kojoj drugoj lokaciji glumiti foto model ili fikus.

"Tražim malo ozbiljniju situaciju kada je u pitanju funkcija predsjednika države", rekao je Škoro novinarima, objasnivši da on zagovara snažnije predsjedničke ovlasti jer sadašnji model ne valja.

 - Bit ću nezavisni kandidat do kraja. Svatko tko mi bude htio dati podršku, dobrodošao je, ako nam se podudaraju programi. Tražim malo ozbiljniju situaciju kad je riječ o predsjedniku države. Čovjek sam koji dolazi iz posla i nemam namjeru na Pantovčaku biti fikus ili fotomodel, rekao je Škoro, kako prenosi RTL, nakon susreta s franjevcima te trenutni politički sustav usporedio s "vinogradom koji je 20 godina isti, a ne daje grožđe".

- Pokazalo se da nemamo sustav parlamentarne demokracije u pavom smislu. Jedan čovjek, obično onaj koji je na čelu Vlade, rješava sve - od ustavnih sudaca do čovjeka na naplatnim kućicama. Predsjednik koji će biti gljiva, takav me ne zanima, rekao je Škoro i dodao da je njegova pobjeda u prvom krugu moguća.

Škoro smatra da narod koji na direktnim izborima bira predsjednika države mora imati pravo da u tom smislu bude korektiv.

Drži također da predsjednik mora biti čovjek koji može poduzimati određene inicijative, "a ne samo glumiti gljivu", što njega ne zanima.

Pozdravit ću Milanovića sretnem li ga

Za SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića s kojim se po pisanju medija u subotu zakačio na Facebooku, Škoro je rekao da će s njim razgovarati i pozdraviti ga susretnu li se danas u Sinju.

Škoro je rekao da priča o tome da on izbjegava medije nije točna jer je dugo vremena u medijima i odrastao je pred javnošću.

Poručio je da nema namjeru s nikim polemizirati, ali i da je normalno što je on Milanoviću imao potrebu "vratiti nazad" nakon što je Milanović imao potrebu sam nešto komentirati.
 

Najavio je da će u sljedećih pet mjeseci odgovoriti na sva pitanja, a pokušat će voditi normalnu, afirmativnu kampanju u kojoj će se usredotočiti na svoj program.

Za aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja još nije potvrdila svoju kandidaturu rekao je da je danas lijep i sunčan dan pa će to možda učiniti danas.

Sadašnja predsjednica protokolarno obavlja svoju dužnost

Smatra da bi bio bolji predsjednik od Grabar Kitarović jer on ima kompetencije, ima na neki način rezultate i viziju, a način na koji se dosad obavlja ta funkcija je protokolarna.

Za večerašnji koncert Marka Perkovića Thompsona na splitskoj rivi, Škoro je rekao da bi na sutrašnji praznik svi trebali otići kod spomenika na kojem je 201 ime, pokloniti se i ne politizirati.

Škoro kaže da on ne koristi današnji i sutrašnji dan u predizborne svrhe jer je red da danas bude u Sinju s obzirom da večeras u Trilju ima koncert.

Za dvojezične ploče u Vukovaru Škoro je rekao da postoje zakonska rješenja po kojima se treba postupati, ali i da se radi o izranjavanom gradu pa od toga ne treba raditi dodatnu politiku. Dodao je da nitko ne spori ćirilicu i prava manjina, ali da nekada treba uvažiti mišljenje većine jer je Hrvatska država hrvatskog naroda.

Inače, uoči Alke Škoro se susreo sa sinjskim franjevcima u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, o čemu je izvijestio kratkom objavom na svojoj Facebook stranici. Ispred Crkve spremno se družio s lokalnim stanovništvom i poslušao njihovu pjesmu "Naš je Škoro predsjednik uskoro".