U ponedjeljak je u tiskarnici kompanije ''Unioninvestplastika'' d.d. Sarajevo počelo tiskanje glasačkih listića koji će se koristiti na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za nedjelju, 2. listopada 2022. godine.

Tiskanje i pakiranje oko 14 milijuna glasačkih listića koštati će 1.476.677,96 KM i biti će utrošeno oko 120 tona papira s vodenim žigom.

Početak tiskanja glasačkih listića upriličen je prigodnim obraćanjem javnosti dr. Suada Arnautovića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i to u prostorijama tiskarnice.

Dr. Arnautović je u prvi plan istakao sigurnost procesa i nadzor nad procesom tiskanja i pakiranja glasačkih listića. Istakao je da postoji višestruka kontrola i nadzor nad procesom tiskanja i pakiranja glasačkih listića, da postoji 24-satni video nadzor kojem Središnje izborno povjerenstvo BiH može pristupiti u svakom trenutku bez obveznog fizičkog prisustva u prostorima kompanije. Snimci videonadzora će biti sačuvani i predati Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je svojom odlukom od 7. srpnja ove godine imenovalo tim zadužen za praćenje realizacije usluga tiskanja i pakiranja glasačkih listića za Opće izbore 2022. godine.

Tim će pratiti i nadzirati nabavu, dopremanje, skladištenje i uporabu papira s vodenim žigom i proces tiskanja i pakiranja glasačkih listića o čemu pismeno izvještava Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Danas je počelo tiskanje glasačkih listića za birače koji će glasovati putem pošte izvan Bosne i Hercegovine.

O datumu početka slanja glasačkih paketa u inozemstvo javnost će biti blagovremeno informirana.