Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene, zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo ljetna hrana - voditeljica restorana i autorica recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo slijedite ova četiri koraka - i u studenom ili prosincu se prisjetite zašto ih volite...

Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za zamrzavanje - a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komadiće. Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.

Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na kriške.   

Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u zdjelu s hladnom vodom. Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde.

Korak 3: Sušenje

Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju 'opekline'.

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datumom zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.