Sukob između bivšeg skopljanskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske vjerske zajednice Sulejmana Redžepija oko novca, kulminirao je upadom Šabanijevih naoružanih pristaša u sjedište te vjerske zajednice, prenosi B92, pozivajući se na makedonske medije.

Šabani, kojeg je Redžepi na nedavnom tajnom sastanku smjenio s te pozicije, preuzeo je upravljanje islamskom vjerskom zajednicom, nakon što je 50 njegovih pristaša prvo blokiralo, a zatim i upalo u sjedište te zajednice.

Na Redžepijevom Facebook profilu objavljena je informacija da je on praktički otet od naoružanih osoba, koje ga drže na nepoznatoj lokaciji. Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo za osiguranje i zaštitu državnih i vjerskih institucija, još se nije službeno oglasilo ovim povodom.

Makedonski mediji javljaju da je u prostorije IVZ-a već ušla grupa od 30-tak osoba među kojima je i sam Šabani, koji je do proteklog tjedna bio na pozciiji skopljanskog muftije, a s njima je, kažu, i generalni tajnik IVZ.

Islamska vjerska zajednica je, kako se tvrdi, trenutno je bez poglavara, a uprava više nije legitimna. Makedonski portal Plusinfo.mk prenosi da će od danas tom vjerskom zajednicom upravljati razrješeni Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sjedište IVZ rekao da će se on pobrinuti da ubrzo vrati mir među vjernike, te da će angažirati revizorsku tvrtku, koja će istražiti kako je trošen novac vjernika. Šabani je odbio odgovoriti je li jutros doista bilo incidenata pred IVZ-om, u kojima je jedna osoba ozlijeđena.

Netrpeljivosti između Šabanija i Redžepija traju već duže vrijeme, a eskalirale su na svečanosti "Čitanja Kurana", kad je poglavar Islamske vjerske zajednice, pred svima, psovkama i uvredama napao muftiju, a mediji su izvjestili i da su se i fizički obračunali.

Pozadina ove netrpeljivosti je, prema izvorima bliskim IVZ-u, spor oko novca. Prema posljednjim nepotvrđenim informacijama, u tom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dvije osobe su pretučene. Na mjestu događaja se nalazi i veliki broj policijskih snaga. (dnevnik.hr)