Norveško ministarstvo obrane potvrdilo je ovog tjedna da će kupiti pametne bombe StormBreaker američke tvrtke Raytheon Technologies.

Norveška je već započela s integracijom mrežnog streljiva u svoju flotu višenamjenskih borbenih aviona tipa F-35, a bomba StormBreaker trebala bi osigurati značajnu sposobnost ratnog zrakoplovstva protiv udaljenih pokretnih i nepokretnih ciljeva, čime bi se unaprijedila sposobnost norveških zračnih snaga u održavanju nacionalne i regionalne sigurnosti u vrijeme stalnih ruskih prijetnji.

U Raytheonu ističu da je StormBreaker certificiran i testiran na taktičkom lovcu F-15E, a tvrtka očekuje da će dovršiti taj proces za mornarički F/A-18 kasnije ove godine. Tvrtka napreduje u integraciji bombe na sve tri inačice F-35 što bi trebalo biti gotovo iduće godine, prenosi Tportal.hr.

Raytheon tvrdi da će ova bomba promijeniti pravila igre jer se neće isključivo oslanjati na GPS, preko kojeg uništava svoje ciljeve, već će biti u stanju samostalno pronaći i uništiti svoju metu.

StormBreaker se smatra pametnom bombom zahvaljujući implementiranom sustavu umjetne inteligencije integriranom s automatskim navođenjem na cilj. Uz to, može samostalno pronaći kopnene ciljeve, selektirati ih i spriječiti njihov pokušaj bijega tako da skrene sa svojeg pravca kako bi ih pratila i potom uništila.

Bomba, čiji je razvoj započeo 2006., za navođenje koristi radarske i infracrvene senzore koji prepoznaju i odabiru ciljeve na temelju ugrađenog sustava umjetne inteligencije, a čini ga baza ranije prikupljenih podataka.

Stručnjaci ukazuju na to da se StormBreaker može navoditi po putanji dužine do 72 kilometra te da se bojni režim rada uključuje tek kada se nađe u neposrednoj zoni cilja.

U ovom režimu rada bomba samostalno zahvaća i uništava metu bez ikakve pomoći pilota ili časnika za naoružanje. Pritom StormBreaker može djelovati u svako doba dana i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Riječ je o relativno maloj bombi ukupne težine svega 115 kilograma, što avionima osigurava nošenje većih količina ovog oružja. Primjerice, F-35, kakvih norveško ratno zrakoplovstvo ima 24, može nositi osam ovakvih bombi smještenih u unutrašnjosti i dodatnih 16 postavljenih na vanjskim nosačima.

Taktički lovac za održavanje zračne nadmoći tipa F-15E može pak ponijeti 28 StormBreakera na vanjskim i unutarnjim nosačima, piše Tportal.hr.