VISOKI časnici njemačke vojske razgovarali su o isporuci oružja Ukrajini, a Rusi su prisluškivali. I objavili snimku razgovora. Snimku u Njemačkoj smatraju autentičnom. Što do sada znamo o tome?

Časnici Bundeswehra, među kojima je bio i šef njemačkog ratnog zrakoplovstva Ingo Gerhartz, u razgovoru su pripremali informacije za saveznog ministra obrane Borisa Pistoriusa. Tema je bila moguća isporuka njemačke krstareće rakete Taurus Ukrajini, piše DW.

Jedno od pitanja o kojem se razgovara je bi li Ukrajinci Taurusom mogli uništiti most koji je Rusija izgradila do ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala suprotno međunarodnom pravu. A govori se i o tomu bi li Ukrajinci bili u stanju obaviti programiranje cilja bez sudjelovanja njemačkih stručnjaka te koliko bi trajala obuka ukrajinskih vojnika. U razgovoru se također kaže da politika nije dala zeleno svjetlo za isporuku Taurusa.

Ukrajina je u svibnju 2023. službeno zatražila isporuku krstarećih raketa Taurus, ali to savezni kancelar Olaf Scholz odbija zbog straha da bi Njemačka tako mogla biti uvučena u rat.

Zašto je objavljena snimka osjetljiva?

U razgovoru ima informacija koje su s vojnoga gledišta osjetljive. Jedan od sugovornika, vjerojatno se radi o šefu njemačkoga ratnog zrakoplovstva Gerhartzu, kaže da može zamisliti da bi Njemačka najprije isporučila 50, a kasnije još 50 krstarećih raketa, što, po njegovom mišljenju, ne bi bitno promijenilo tijek rata.

Druga osjetljiva stvar je tvrdnja jednog sugovornika da Britanci, koji su Ukrajincima isporučili svoje krstareće rakete Storm Shadow, imaju "na licu mjesta nekoliko ljudi". Slično je interpretirana i jedna izjava saveznoga kancelara Olafa Scholza prije nekoliko dana da "ono što se kod Britanaca i Francuza čini glede odabira cilja i praćenja cilja ne može biti činjeno u Njemačkoj". Britanci su nakon toga objavili da je korištenje raketa Storm Shadow i proces odabira cilja stvar Ukrajinaca.

Za Njemačku je objavljena snimka osjetljiva i zato što pokazuje očitu rupu u zaštiti vojne komunikacije.

Kako je Rusija došla do snimke, nije jasno. Je li pritom određenu ulogu igrala činjenica da se jedan od sudionika razgovora nalazio u Singapuru, također nije jasno. Protuobavještajna tajna služba njemačke vojske MAD trebala bi ovih dana objaviti rezultate svoje analize.

Pistorius: Putin želi izazvati razdor

Poznato je da su sudionici razgovora koristili platformu Webex. Jedna glasnogovornica njemačkog ministarstva obrane izjavila je za njemačku televiziju ARD da postoje naznake da za razgovor nisu korištena dovoljno zaštićena sredstva komunikacije.

Savezni ministar obrane Boris Pistorius izjavio je da mu nije poznato da su još neki telefonski razgovori prisluškivani te da je većina onoga što se čulo u ovom razgovoru već ranije bila objavljena. On smatra da Rusija objavljivanjem ovoga razgovora želi izazvati razdor.

"Radi se o hibridnom napadu s ciljem dezinformacije, radi se o razdoru, radi se o tomu da se potkopa našu slogu", izjavio je Pistorius, pozivajući da se ne nasjeda na Putinov mamac.

CDU-ov stručnjak za obranu i dopredsjednik parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi Roderich Kiesewetter smatra da ima naznaka da je prisluškivanje obavio netko tko se "time bavi profesionalno" te da sad treba razjasniti kako je mogući ruski sudionik došao do broja preko kojeg su komunicirali časnici njemačke vojske.

Što Rusija želi postići objavljivanjem snimke?

Rusija želi stvoriti dojam da je Njemačka već odavno sudionica u ratu. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da ovaj razgovor "potvrđuje borbena djelovanja protiv Rusije, uključujući i razaranje civilne infrastrukture".

Snimku je objavila Margarita Simonjan, prijateljica Marije Zaharove, koja je glavna urednica ruske propagandne televizije RT i osoba od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njemački političari smatraju da je snimka objavljena ciljano odmah nakon pogreba kritičara Kremlja Alekseja Navalnog i objavljivanja izvještaja da je bivši šef Wirecarda Jan Marsalek radio za ruske tajne službe. Wirecard je propalo njemačko poduzeće za elektroničko plaćanje u kojem su "nestale" otprilike dvije milijarde eura.

Kremlj: Bundeswehr razmatra napade na Rusiju, kontrolira li Scholz situaciju?

Kremlj je danas priopćio kako navodna snimka njemačke vojske pokazuje da su njezini članovi raspravljali o zračnim napadima na ruski teritorij, pa se zapitao drži li kancelar Olaf Scholz stvari pod kontrolom.

"Sama snimka pokazuje da se unutar Bundeswehra konkretno raspravlja o planovima za pokretanje zračnih napada na ruski teritorij. To ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Sve je više nego očigledno", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačka je objavila da istražuje snimku, a Rusija je pozvala na razgovor njemačkog veleposlanika. "Ovdje moramo otkriti čini li to Bundeswehr samoinicijativno. Potom se nameće pitanje koliko je Bundeswehr pod kontrolom te koliko  Scholz ima situaciju pod kontrolom. Ili je to dio politike njemačke vlade?" nastavio je Peskov.

"Oba scenarija su veoma loša. Oba ponovno naglašavaju izravnu uključenost država kolektivnog Zapada u sukob oko Ukrajine", dodao je glasnogovornik. Njemačka je jedna od NATO članica koje su opskrbile Ukrajinu naoružanjem, uključujući tenkove. Rusija "kolektivni Zapad" optužuje za korištenje Ukrajine za posredni rat protiv sebe.