Dužnosnika južnokorejskog ministarstva, koji je nestao u ponedjeljak, ubila je Sjeverna Koreja, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Seulu, a prenosi novinska agencija Yonhap.

"Sjeverna Koreja pronašla je muškarca u svojim vodama i počinila je brutalan čin, pucala je na njega i zapalila njegovo tijelo...", navodi se u priopćenju ministarstva kako prenosi Yonhap.

Južnokorejska vojska je izvijestila u četvrtak da je dužnosnik ustrijeljen, a da je zatim njegovo tijelo poliveno uljem i zapaljeno, vjerojatno u nastojanju da spriječi širenje koronavirusa.

"Naša vojska snažno osuđuje takav brutalan čin i poziva Sjevernu Koreju da pruži objašnjenje i kazni odgovorne", stoji u priopćenju. "Također upozoravamo Sjevernu Koreju da snosi svu odgovornost za taj incident."

Dužnosnik južnokorejskog ministarstva za oceane i ribarstvo, 47-godišnji muškarac, nestao je iz čamca za vrijeme inspekcijskog obilaska oko 10 kilometara južno od morske granice Sjeverne i Južne Koreje, navodi južnokorejsko ministarstvo obrane. Južnokorejska vojska kaže kako dokazi upućuju na to da je vjerojatno pokušao prebjeći na Sjever.

Južna Koreja pokrenula je potragu za njim u kojoj su sudjelovali brodovi i zrakoplovi.

Točan razlog zbog kojeg je pucano na 47-godišnjeg dužnosnika nije poznat, ali čini se da su sjevernokorejske trupe djelovale po naredbi u sklopu mjera protiv širenja novog koronavirusa, rekla je južnokorejska vojska.

Američki vojni zapovjednik u Južnoj Koreji rekao je ovog mjeseca da su sjevernokorejski vojnici dobili naredbu da pucaju da ubiju kako bi spriječile ulazak koronavirusa u zemlju.