Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je demonstraciju novih balističkih raketa kratkog dometa kako bi upozorio Južnu Koreju da prestane uvoziti visoko-tehnološko oružje i provoditi zajedničke vojne vježbe, priopćila je u petak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u četvrtak testirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, priopćili su južnokorejski dužnosnici. To je bio prvi test rakete otkako su se Kim i američki predsjednik Donald Trump dogovorili o oživljavanju razgovora o denuklearizaciji prošlog mjeseca.

U izvješću KCNA nije spomenut Trump ili SAD-e, ali se navodi da je Kim Jong-un kritizirao južnokorejske vlasti zbog nastavka zajedničkih vježbi koje se obično provode s američkim trupama.

Kim Jong-un: To su supermoćni sustavi

"Prisiljeni smo nastaviti razvijati supermoćne sustave naoružanja kako bismo eliminirali potencijalne i izravne prijetnje našoj nacionalnoj sigurnosti na jugu", rekao je Kim Jong-un.

Optužio je Južnu Koreju za dvoličnost jer kažu kako podupiru mir, a istovremeno uvoze novo oružje i izvode vojne vježbe. Južnokorejski vođa trebao bi zaustaviti takve "samoubilačke radnje" i "ne bi trebao pogriješiti ignorirajući upozorenje", poručio je Kim Jong-un.

Izrazio je zadovoljstvo brzim odgovorom i putanjom novih balističkih raketa na malim visinama, za koje je rekao da će ih biti teško presresti.

Južna Koreja koja je poduprla napore Sjeverne Koreje i SAD-a za okončanje višegodišnjih neprijateljstva, u četvrtak je pozvala Pjongjang da zaustavi djela koja ne pomažu ublažavanju napetosti i upozorila da testovi predstavljaju vojnu prijetnju. Američki State Department pozvao je Pjongjang da se suzdrži od daljnjih provokacija i izrazio je nadu u nastavak razgovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.