Glasnogovornik sjevernokorejske vojske, u priopćenju koje je prenijela novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku.

Sjeverna Koreja ne taji svoje planove o razvoju nuklearnih raketa sposobnih da dosegnu SAD i ignorira međunarodne pozive da zaustavi nuklearne i raketne programe.

Pjongjang "trenutno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12", prenosi KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik, ali nije spominjao nikakav datum.

Vatra i bijes kakve svijet nije vidio

Trump je u utorak zaoštrio retoriku protiv Pjongjanga, rekavši da će biti dočekan "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

"Sjevernoj Koreji bilo bi bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama", poručio je Trump s odmora u Bedminsteru.

"Zadesit će ih vatra i bijes", dodao je i obećao "veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio".

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti", rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

UN-ovo Vijeće sigurnosti nametnulo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog daljnjih raketnih testiranja. (HINA)