Sjeverna Koreja počela je demontiranje infrastruktura u svojoj glavnoj bazi za lansiranje satelita, za koju se smatra da služi kao postrojenje za testiranje međukontinentalnih balističkih raketa, pokazuju satelitske snimke koje su analizirali stručnjaci.

Ako budu potvrđene, informacije s cijenjene američke internetske stranice 38 North mogle bi posvjedočiti o koraku naprijed nakon povijesnog summita od 12. lipnja između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i predsjednika Donalda Trumpa. No neki su stručnjaci doveli u pitanje značaj tih operacija.

Postaja Sohae, smještena na sjeverozapadu zemlje, službeno je lokacija za lansiranje satelita, ali američke službe odavno sumnjaju da se ustvari koristi za testiranje balističkih projektila u sklopu sjevernokorejsko programa razvoja nuklearnog oružja koje može doseći SAD.

38 North je objavio satelitske snimke iz čije analize zaključuje da je Sohae već djelomično demontiran.

Trump poručio da više ne postoji sjevernokorejska nuklearna prijetnja

Nakon susreta u Singapuru, Donald Trump kazao je da više ne postoji sjevernokorejska nuklearna prijetnja. No američki mediji izvješćuju da privatno Trump bijesni zbog odsustva opipljivog napretka na putu denuklearizacije.

U javnosti, međutim, iskazuje optimizam. Istraživanje na 38 North objavljeno je u trenutku kad je predsjednik kazao da je "jako sretan" zbog načina na koji se odvijaju pregovori s Pjongjangom.

"Nijedna raketa nije ispaljena iz Sjeverne Koreje u devet mjeseci. Isto tako, nema nuklearnog testiranja", napisao je on u tvitu. "Japan je sretan, cijela Azija je sretna. A lažne vijesti kažu, i ne pitajući me, da sam ljutit jer ne ide dovoljno brzo. Krivo, jako sam sretan!", dodao je.

Po 38 North, satelitske snimke iz postrojenja za lansiranje satelita Sohae, snimljene 20. i 22. srpnja, prikazuju da se počelo s demontiranjem zgrade podignute na tračnicama u kojoj su skupljaju rakete prije nego što se stave na postolje za ispaljivanje.

Sjeverna Koreja ipak povećava proizvodnju nuklearnog goriva?

Trump je isto tako prošlog tjedna rekao kako nema "vremenskog ograničenja" za denuklearizaciju Sjeverne Koreje te da nema potrebe da se taj proces požuruje.

S druge strane, povjerljivi podaci američkih obavještajnih službi koje su neimenovani dužnosnici nedavno otkrili medijima upućuju na to da Sjeverna Koreja ubrzava, a ne usporava obogaćivanje uranija za svoj nuklearni arsenal.

Dužnosnici tako navode da se jedino službeno postrojenje za nuklearno obogaćivanje u Sjevernoj Koreji, Yongbyon, nadograđuje, ali i da se ubrzava obogaćivanje na još dvije tajne lokacije, kao i da se i dalje proizvode vozila za mobilno testiranje balističkih projektila te proizvodnja motora za projektile na kruto gorivo koji su mobilniji i lakši za lansiranje. 38 North, grupa koju čine eksperti za Sjevernu Koreju, potvrdila je te informacije vlastitom analizom satelitskih snimki.

Uz mobilne lansere i kruto gorivo, ova totalitarna i izolirana država, koja je u službenom ratu s Južnom Korejom od 1950., mogla bi teoretski pripremiti nuklearno oružje za lansiranje s tajne lokacije dovoljno brzo da ga američka vojska ne uspije detektirati.