Južnokorejska špijunska agencija primijetila je da se Sjeverna Koreja priprema za međunarodne inspekcije na nekoliko lokacija za testiranje nuklearnog oružja i raketa, objavila je novinska agencija Yonhap u srijedu.

Kim Min-ki, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, rekao je medijima da su dužnosnici obavještajne službe vidjeli pripreme za moguće inspekcije na lokaciji za nuklearne pokuse Pungje-ri kao i na lokaciji za lansiranje satelita Sohae.

Kritike iz Sjeverne Koreje

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba istaknula je da Sjeverna Koreja "provodi obavještajne aktivnosti koje se čine kao priprema za posjet međunarodnih inspekcija", iako nisu uočena veća kretanja oko glavnog sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa Jongbjon.

Sjeverna Koreja je zaustavila nuklearna i raketna ispitivanja prošle godine, ali nije dopustila međunarodnim inspekcijama da nadgledaju zatvaranje Pungje-rija u svibnju te je kritizirala da je ta akcija bila samo predstava.

U rujnu, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je na sastanku s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom obećao da će zatvoriti Sohae i dopustiti stručnjacima da nadgledaju razmontiranje mjesta nuklearnog testiranja.

Američki dužnosnici skeptični

Moon je istovremeno rekao da je Sjeverna Koreja pristala dopustiti međunarodnim inspekcijama nadgledanje "trajnog zatvaranja" ključnih nuklearnih lokacija i zatvaranje Jongbjona ako Sjedinjene Države poduzmu recipročne poteze.

Washington zahtijeva korake kao što je potpuno zatvaranje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih lokacija prije nego što pristane na ključne ciljeve Pjongjanga, uključujući ublažavanje sankcija i službeni kraj Korejskog rata.

Američki dužnosnici su skeptični oko Kimove predanosti odustajanju od nuklearnog oružja, ali je obećanje koje je Sjeverna Koreja dala na summitu s Južnom američki predsjednik Donald Trump dočekao s oduševljenjem.