Sjeverna Koreja je ponovno otvorila izravnu telefonsku liniju s Južnom kako bi omogućila pregovore o svom mogućem sudjelovanju na Zimskim olimpijskim igrama u veljači, skoro dvije godine nakon što je čelnik te zemlje, Kim Jong-un, naredio njezino zatvaranje.

Južna Koreja je potvrdila da je primila poziv od Sjeverne u 15.30 sati u srijedu po lokalnom vremenu, javlja BBC. Ponovno otvaranje ove telefonske linije događa se nakon što je Kim Jong-un rekao da je ''otvoren za dijalog'' sa Seoulom i slanje ekipe na Olimpijske igre. Jedan sjevernokorejski dužnosnik najavio je ponovno otvaranje linije u priopćenju na televiziji. On je kazao da će ove dvije države razgovarati o praktičnim pitanjima u vezi s prijedlogom za slanje sjevernokorejskog izaslanstva na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

''Mi ćemo razgovarati o pitanjima na praktičnoj razini u vezi s mogućim slanjem našeg izaslanstva'', citirala je tog dužnosnika novinska agencija Yonhap. Kim Jong-un je u svom novogodišnjem obraćanju govorio o snižavanju tenzija i otapanju ''zamrznutih odnosa između Sjevera i Juga''.

On je naveo da bi sudjelovanje Igrama bila ''dobra prilika za pokazivanje jedinstva naroda'' u Sjevernoj Koreji. Seoul je kao odgovor ponudio razgovore na najvišoj razini, te je predsjednik Moon Jae-in to nazvao ''prilikom koja probija led'' za poboljšanje odnosa. Zasad još nije jasno hoće li Sjeverna Koreja prihvatiti tu ponudu, ali otvaranje izravne telefonske linije će omogućiti održavanje preliminarnih razgovora.