Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu s podmornice, i to samo nekoliko sati nakon što je Pyongyang poručio da će obnoviti pregovore s SAD-om o nuklearnom oružju, javlja BBC uz ogradu jer informacija nije još službeno potvrđena.

Prema navodima južnokorejskih dužnosnika, projektil je ispaljen blizu luke Wonsan i letio je oko 450 kilometara te dosegao visinu 910 kilometara da bi završio u Japanskom moru.

Ukoliko ova informacija bude potvrđena, predstavljalo bi to značajnu eskalaciju u odnosu na testiranja projektila kratkog dometa od svibnja.

Zabrinjava veliki domet projektila

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se radi o povredi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja brani Sjevernoj Koreji korištenje tehnologije balističkih projektila.

Samo nekoliko sati prije lansiranja, Sjeverna Koreja najavila je da se razgovori s Washingtonom konačno mogu nastaviti tijekom tjedna. Pregovori su zastali nakon summita Trumpa i Kim Jong-una u veljači u Hanoiju, koji je završio bez sporazuma.

Ovo je 11. testiranje projektila iz Sjeverne Koreje ove godine, ali stručnjake u pogledu najnovijeg ispaljivanja brine domet i sposobnosti ovog projektila.