Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017., što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog mjeseca pa je Seul upozorio da bi idući korak Pjongjanga mogao biti testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

Pjongjang nikada ranije nije probno ispalio ovoliko projektila u jednom kalendarskom mjesecu, a prošli tjedan je zaprijetio da će odustati od gotovo petogodišnjeg samonametnutog moratorija na testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

S obzirom na to da su mirovni pregovori sa Sjedinjenim Državama u zastoju, Sjeverna Koreja je udvostručila napore da ostvari obećanje vođe Kim Jong-una da će modernizirati režimske oružane snage, a Pjongjang pokazuje mišiće unatoč međunarodnim sankcijama.

Južna Koreja objavila je u nedjelju da se čini da Sjeverna Koreja slijedi “sličan obrazac” kao 2017., kada su napetosti na poluotoku bile na vrhuncu i upozorila da bi Pjongjang uskoro mogao početi testirati nuklearne i interkontinentalne projektile.

Oglasila se vojska Južne Koreje

Sjeverna Koreja “približila se uništavanju deklaracije o moratoriju”, priopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon izvanrednog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Seula.

Južnokorejska vojska priopćila je u nedjelju da je “uočila balističku raketu srednjeg dometa ispaljenu pod visokim kutom istočno prema Istočnom moru”.

Uzdignuta putanja uključuje ispaljivanje projektila pod velikim kutom, a ne s punim dometom.

Procjenjuje se da je balistička raketa dosegla maksimalnu visinu od 2000 kilometara i letjela oko 800 kilometara pola sata, naveo je Združeni stožer Seula, prenosi Hina.

To ukazuje na to da je Pjongjang možda testirao svoju “prvu balističku raketu srednjeg dometa (IRBM) od 2017.”, napisao je na Twitteru Joseph Dempsey, analitičar Međunarodnog instituta za strateške studije.

Posljednji put je Pjongjang testirao sličnu raketu 2017. godine, kada je Hwasong-12 preletio 787 kilometara, a uspeo se na nešto više od 2111 kilometara.

Analitičari su tada rekli da putanja upućuje na to da je projektil mogao preletjeti oko 4500 km da je ispaljen na balističkoj putanji koja povećava domet, a time bi američki teritorij Guam već bio u dometu.

Glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je u nedjelju da je balistička raketa bila “srednjeg ili većeg dometa”.

“Sazrelo je vrijeme”

Pjongjang je u siječnju dvaput testirao nadzvučne projektile i četiri puta lansirao balističke i krstareće projektile kratkog dometa.

Državni mediji prošli tjedan su fotografirali sjevernokorejskog vođu kako obilazi “važnu” tvornicu streljiva koja proizvodi “veliki sustav oružja”.

“Kim je kontrolirao svoj apetit za testiranje i provokacije”, rekla je za AFP Soo Kim, analitičarka RAND Corporationa.

No “vrijeme je sazrelo, a nastavak sjevernokorejskog ispaljivanja raketa samo je još jedan izazov u već ionako velikoj paleti vanjskopolitičkih izazova Washingtona”, dodala je.

Namjera tih testiranja je i podsjetiti svijet da “Kimov režim čuje vanjske rasprave o svojim domaćim slabostima”, rekao je Leif Easley, profesor na Sveučilištu Ewha.

“Želi podsjetiti Washington i Seul da bi bio preskup pokušaj njegovog rušenja”, dodao je Easley.

Niz lansiranja u 2022. godini odvija se u delikatnom trenutku u regiji.

Kimov jedini i glavni saveznik je Kina koja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u veljači, dok se Južna Koreja priprema za predsjedničke izbore u ožujku.

Na domaćem planu, Sjeverna Koreja priprema se proslaviti 80. godišnjicu rođenja pokojnog vođe Kim Jong-ila u veljači, kao i 110. rođendan osnivača Kima Il Sunga u travnju.

Kao odgovor na napise o sve većim cijenama hrane i sve većoj gladi, ekonomski posrnuli Pjongjang nedavno je ponovo pokrenuo prekograničnu trgovinu sa susjednom Kinom.

Saveznik Peking te Rusija u siječnju su blokirali u Vijeću sigurnosti UN-a uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nedavnih testiranja projektila.

Odmah se javio SAD

SAD je osudio najnovije lansiranje sjevernokorejskoga projektila i pozvao Pjongjang da se suzdrži od daljnjih destabilizirajućih djela, objavilo je u nedjelju indopacifičko zapovjedništvo američke vojske.

U priopćenju se navodi da je zapovjedništvo ocijenilo da test ne predstavlja neposrednu prijetnju američkom teritoriju, osoblju ili saveznicima.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in vjeruje da je Sjeverna Koreja napravila korak bliže odustajanju od samonametnutog moratorija na testiranje raketa dugog dometa, nakon što je u nedjelju prijavljena sumnja na raketnu probu, priopćio je njegov ured.

Moon je također pozvao Sjevernu Koreju da prestane stvarati napetosti i da se vrati pregovorima.