Sjeverna Koreja ispalila je najmanje dva neidentificirana projektila u četvrtak iz područja oko Wonsana na istočnoj obali te zemlje, izjavili su u Združenom stožeru Južne Koreje.

Projektili su preletjeli oko 430 kilometara, rekao je načelnik stožera, ali nije detaljnije obrazlagao izjavu.

To je prvo prijavljeno lansiranje projektila otkako su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastali na demilitariziranoj zoni između dviju Koreja krajem lipnja.

Posljednje testiranje bilo je u svibnju

Posljednje testiranje oružja u Sjevernoj Koreji bilo je u svibnju, uključujući rakete kratkog dometa i manje rakete. Kim je tada nadgledao prvi let prethodno neprovjerenog oružja - relativno male brze rakete za koje stručnjaci vjeruju da ih je lakše sakriti, lansirati i manevrirati njima u letu.

Državna tiskovna agencija KCNA izvijestila je u utorak da je Kim pregledao veliku novoizgrađenu podmornicu u pratnji vođa raketnog programa. Time je možda signalizirao nastavak razvoja programa za balističke rakete, javlja Reuters.

Pregovori između Sjeverne Koreje i SAD-a o denuklearizaciji zastali su nakon što je u veljači propao drugi summit između Trumpa i Kima u Vijetnamu.