Američki predsjednik Donald Trump objavio je danas na Twitteru da i dalje vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, unatoč zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

"Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene", objavio je u poruci na Twitteru Trump koji trenutačno boravi u posjetu Japanu. "Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao", dodao je.

Američki predsjednik je usto rekao da se "nasmijao" na uvrede sjevernokorejske službene novinske agencije KCNA na račun bivšeg potpredsjednika Joea Bidena kojeg je nazvala "kretenom" i "glupanom s niskim kvocijentom inteligencije", nakon kritike koju je potonji uputio Kimu. "Možda je to neki znak namijenjen meni?" upitao se Trump s kojim se Biden, kandidat na demokratskim predizborima, nada utrkivati na predsjedničkim izborima 2020. u Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je početkom svibnja u nepunih tjedan dana ispitala dvije rakete kratkog dometa, što je bilo neočekivano nakon početka politike popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku gdje su 2018. počeli pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom i balističkom programu.

Prvi summit Trumpa i Kima u lipnju 2018. u Singapuru završio je zajedničkom izjavom o "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka", što je bila nejasna formulacija pa su je dvije strane različito tumačile. No drugi susret na vrhu u Hanoiju u veljači završio je velikim neuspjehom.

Nakon toga je Kim optužio Washington da pregovorima pristupa s figom u džepu i zatražio da SAD promijeni pristup.