Sjeverna i Južna Koreja sljedeći tjedan planiraju održati razgovore na visokoj razini kao pripremu za mogući treći susret njihovih vođa, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo ujedinjenja u Seulu.

Razgovori, za koje se očekuje da će se održati u ponedjeljak, smjeraju provesti prethodne dogovore, kazalo je ministarstvo.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in prvi su se put sastali u travnju i dogovorili oko koraka prema nuklearnom razoružanju. Ponovno su se sastali u svibnju.

Idući bi se sastanak trebao održati na sjevernoj strani granice u takozvanom selu primirja Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja.

"U nadolazećim razgovorima, dvije će strane dublje raspravljati o načinima kako ojačati primjenu Deklaracije iz Panmunjoma i razmijeniti gledišta o stvarima potrebnim za održavanje međukorejskog samita", kazalo je ministarstvo u priopćenju za medije, javlja agencija Yonhap.

Deklaraciju, koja znači formalni kraj Korejskog rata (1950. - 1953.) i namjerava denuklearizirati Korejski poluotok, potpisala su dvojica vođa na sastanku u travnju.

"Učinit ćemo ono što najbolje možemo u implementiranju Deklaracije iz Panmunjoma na cjelovit način kroz kontinuirani dijalog i suradnju te uz postizanje trajnog napretka u međukorejskim odnosima i gradnju dugoročnog mira na Korejskom poluotoku", priopćilo je ministarstvo.

Ovakvi razgovori bit će četvrti ove godine, izvijestio je Yonhap.