Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, 18. veljače a bit će to prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u medijskim istupima najavio je da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće sudjelovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, prenosi Fena.

Tim zaključcima obvezani su predstavnici RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH, prenosi Fena.

Dnevni red sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH na službenoj web stranici nije objavljen, ali kako mediji u Republici Srpskoj javljaju Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog suca kojeg imenuje Europski sud za ljudska prava jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Inače, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. veljače prije nego je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsjedništva je također najavljeno da će po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ranije izjavio da zaključci NSRS-a ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protuustavnih zaključaka NSRS-a.