Michael Flynn, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, potvrdio je da Sjedinjene Države službeno u srijedu upozorile Iran zbog "destabilizirajuće aktivnosti" nakon što je Teheran testirao balistički projektil.

"S današnjim danom službeno upućujemo Iranu upozorenje", kazao je Flynn na brifingu u Bijeloj kući. Dodao je da testiranje projektila u nedjelju predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se od Irana traži da ne poduzima nikakve aktivnosti povezane s balističkim projektilima koji mogu nositi nuklearno oružje.

Iranski ministar odbrane general Hosein Degan tvrdi da lansiranje nije u suprotnosti s nuklearnim sporazumom niti rezolucijom 2231., već da se "testiranje uklapa u nastavak obrambenog programa" Irana.

Iran je, ranije u srijedu, pozvao Sjedinjene Države da ne pokušavaju stvoriti nove napetosti u vezi njegovog programa balističkih raketa, u ozračju već zatrovanom odlukom Donalda Trumpa da Irancima zabrani ulazak u Sjedinjene Države.

Sjedinjene Države i Izrael su u ponedjeljak optužili Iran za novo ispaljivanje rakete srednjeg dometa, a Washington je za utorak sazvao hitan sastanak UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif nije ni potvrdio, ni osporio ispaljivanje rakete i rekao je da se "nada da pitanje defanzivnog programa Irana neće biti upotrijebljeno kao izgovor novoj američkoj administraciji za izazivanje novih napetosti".

On je rekao da iranski narod ne čeka tuđu dozvolu da se brani i dodao da su uvijek govorili da nikada neće upotrijebiti oružje protiv drugih, osim za odbranu.

Zarif je inzistirao na činjenici da se na balistički program Irana ne odnosi nuklearni sporazum iz srpnja 2015. zaključen sa šest velikih sila, ni rezolucija 2231 Vijeća sigurnosti. To je također stajalište Rusije, iranske saveznice.

"Iranske rakete nisu zamišljene za nošenje nuklearnih glava", ponovio je ministar.

Europska unija je također tražila od Teherana da se suzdrži od svake akcije koja bi povećala nepovjerenje, poput testiranja balističkih raketa. Rusija je kritizirala sastanak Vijeća sigurnosti kao pokušaj pogoršanja stanja i ocijenila da iransko ispaljivanje rakete ne predstavlja kršenje rezolucije 2231.