Naš jedini grad na moru u špici turističke sezone, koja se, uobičajeno, računa od 20. srpnja, pretvara se u košnicu.

Daju popuste

Uprkos turbulencijama na tržištu uzrokovanim situacijom s koronavirusom i rupama u predsezoni, kada su rezervacije inozemnih gostiju redom otkazivane, u Neumu se, trenutno, bilježi izuzetno pozitivan turistički promet.

U odnosu na isti datum prošle godine, u našem jedinom gradu na moru boravi 500 gostiju više i to u hotelima. Kazala nam je to Ankica Bogdanović iz Turističkog ureda Neum, istaknuvši da su gotovo svi hotelski kapaciteti popunjeni, dok je u privatnom smještaju popunjenost  80 posto, piše Dneni avaz.

"Za vikend je to bilo i 95 posto, a pogotovo dobru popunjenost bilježe privatnici uz more. I tu se još može naći mjesta, a pogotovo slobodnih kapaciteta imaju objekti iznad magistrale", kazala je.

Da su ugstitelji zadovoljni, potvrđuje nam Davor Krešić, poznati neumski turistički radnik i dopredsjednik Udruženja ugostitelja BiH. Akcijske ponude, cijene niže za 25 do 30 posto nego lani, sjajni popusti za djecu, dovoljan su razlog da gosti bukiraju  hotelski smještaj.

"Ima još slobodnih mjesta u hotelima, ali najave su veoma dobre, booking ide odlično. Ako gledamo špicu sezone, za sada je relativno dobro, budući da se ničemu nismo nadali. S druge strane, hoteli jesu krcati, ali pola gostiju gotovo nam je gratis, jer je riječ o djeci. Ako govorimo o broju noćenja, rekli bismo da je to sjajno, a finansijski je već problematično, jer se ne živi od broja noćenja. No, ipak, šta se sve dogodilo i ovo je dobro", govori Krešić.

Iako Neum slovi i dalje kao “korona-free” destinacija, ipak se, kaže on, postavlja pitanje šta će se događati s epidemiološkom situacijom i šta turističke radnike u Neumu čeka u rujnu i listopadu.

Brojni sadržaji

Među gostima koji su vjerni Neumu je Mirsada Salčinović iz Jelaha. Ona je sa svoje dvije sestre stigla u subotu i planirale su odmoriti osam dana.

"Ovdje nam je prelijepo, uživamo u ljepotama koje nudi ovaj naš grad. Raduje me da su plaže krcate i da je svaki dan sve više ljudi", kaže nam ona.

Ivana i Andreana Vidić te Tijana Nedić iz Bosanskog Broda u Neumu su bile posljednji put prije 10 godina.

"Da nije situacija kakva jest, mi bismo bile u Crnoj Gori. Ali smo pozitivno iznenađene Neumom. Cijene i smještaja i hrane su pristojne, a ima i sadržaja za mlade", kaže Ivana.

Prihvatljive cijene

Privatni smještaj može se naći po cijeni od 20 do 40 KM po krevetu, rekla nam je Ankica Bogdanović. Cijene diktira blizina plaže i drugih sadržaja, a ovise i od toga želi li se samo noćenje ili uz njega i doručak. S druge strane, cijene u hotelima uglavnom su 80 KM po osobi, i to na bazi polupansiona.