Kolonija voćnih šišmiša u Australiji gotovo je istrijebljena zbog nezapamćenog toplinskog vala, unatoč očajničkim pokušajima spašavanja od strane ekoloških aktivista.

Kampanja Pomozite spasiti divlje životinje i šikaru u Campbelltownu u sjeveroistočnoj regiji Queensland objavila je niz fotografija na Facebooku koje pokazuju leševe životinja koje leže na tlu, očito uginule od vrućine i dehidracije. Aktivisti su pronašli leševe oko 3000 šišmiša, poznatih i kao leteće lisice, od kojih su veliki dio mladunci.

Do sto tisuća šišmiša uginulo preko vikenda

Međutim, pravi broj uginulih šišmiša daleko je veći. Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama procjenjuje da je i do 100 tisuća životinja iz 25 različitih kolonija u Australiji uginulo preko vikenda, prenosi Time. Pregrijani šišmiši napuštaju svoje mlade u potrazi za vodom, ali mnogi od njih uskoro padnu na tlo i uginu.
 

''Zapravo se skuhaju (živi). To utječe na njihov mozak - mozak im se jednostavno sprži i postanu nekoherentni'', objasnila je aktivistica Kate Ryan. Šišmiši, naime, teško održavaju normalnu tjelesnu temperaturu kad vanjska temperatura prijeđe 40 stupnjeva, a gubitak prirodnog staništa usto ih odvodi sve dalje od rijeka i jezera koji im mogu spasiti život.

Dok je u nedjelju temperatura u Sydneyju dosegla 47.3 stupnja Celzijevih, a asfalt se doslovno topio, volonteri su u Queenslandu pokušavali spasiti šišmiše, rehidrirajući ih i odnoseći ih u hlad.

Šišmiši su ključni za šumski ekosustav

''Bilo je nevjerojatno. Vidjela sam mnogo mrtvih šišmiša na tlu i drugi su bili blizu tla i umirali. Nikad nisam vidjela ništa poput toga'', dodala je Ryan za australske medije. ''U ekstremno teškim okolnostima, radili smo neumorno da bismo pružili potkožnu tekućinu mladuncima koje smo mogli doseći i mnogi životi su spašeni. No nažalost, mnogi životi su također izgubljeni.''

Ova ekološka inicijativa također naglašava da je spašavanje šišmiša bitno zbog dobrobiti lokalnog okoliša. ''Ove jedinstvene životinje pomažu regenerirati naše šume i očuvati naše ekosustave zdravima kroz oprašivanje i raznošenje sjemena... Leteće lisice su šumari koji drže naš ekosustav na okupu. Ako želimo sačuvati ostatke naših šuma zdravima, trebamo leteće lisice. Njih dvoje je nerazdvojno'', upozoravaju aktivisti, koji osim šišmiša spašavaju i koale od vrućine i dehidracije.