Popucali nasipi i mostovi u Sisku posljedica su razornog potresa magnitude 6.2 po Richteru s epicentrom pokraj Petrinje.

Građani Siska su u strahu od nove katastrofe. Čitateljica nam je poslala više fotografija s lica mjesta, a koje nedvojbeno sugeriraju da će do katastrofe uistinu doći ukoliko u dogledno vrijeme dođe do obilnijih padalina.

"Država i grad hitno nešto trebaju učiniti. Nitko građanima nije poslao nikakvo upozorenje o napuknutim nasipima i mostovima. Ljudski životi su u pitanju. Ako dođe do poplava to će biti nezamislivi horor. Prvo pandemija, zatim potres, a sada bi mogle stići i poplave", priča nam uznemirena Siščanka dodavši da je apel u medijima jedini mogući način da nadležna tijela i institucije adekvatno reagiraju, piše Večernji.hr. 

Glavni centar obrane od poplava jučer je izvijestio kako će proglasiti izvanredno stanje na vodnim građevinama na području Siska.

"Lijevi savski nasip oko Siska koji ima dosta oštećenja, u Palanjku je pukao na dva mjesta, u Hrastelnici i Galdovu te kod mosta u naselju Brest", priopćili su prethodno iz Hrvatskih voda pa obrazložili i trenutačnu situaciju: - Hrvatske vode su već nakon prvog potresa žurno pristupile obilasku terena, odnosno provjeri stanja svih savskih i kupskih nasipa, kao i drugih regulacijsko-zaštitnih vodnih građevina i objekata (akumulacije, retencije, ustave, preljevi, crpne stanice i dr.) na području Sisačko - moslavačke županije.

S danom 30. prosinca izvršena je vizualna kontrola stanja 140 km savskih nasipa i 30-ak km kupskih nasipa na području malog sliva Banovina. Također je izvršen obilazak i svih dionica nasipa uz rijeke Sunju, Glinu, Petrinjčicu i Odru, kao i retencijski nasipi u Odranskom i Lonjskom polju. Sveukupno je izvršena kontrola preko 250 km nasipa na području malog sliva Banovina. Terenskim obilaskom uočena su oštećenja nasipa na ukupno 7 lokacija, a danas su započele i hitne sanacije na najkritičnijoj lokaciji u Galdovu, poručili su iz Hrvatskih voda.