Šišarke crnogoričnih vrsta su vrijedan materijal koji možemo koristiti u poljoprivredi, posebno u vrtovima, voćnjacima i cvjetnjacima. U područjima gdje ih ima puno pravo su blago koje možemo iskoristiti, a imaju različitu namjenu.

Prednost im je što su potpuno prirodne, lako dostupne i možemo ih sami pronaći i sakupiti. Prazne šišarke, iz kojih je ispalo sjeme, su prekrivene smolama i zbog toga se razlažu sporo i postepeno.

Višestruka primjena

Jedna od čestih načina upotrebe je kao drenažnog sloja. Tamo gdje nema pijeska, šljunka ili polomljenih cigli možemo ih iskoristiti za odvođenje suvišne vode iz zone korijenovog sustava ili u posudama, lončanicama.

Takav sloj kod sadnje na otvorenom treba biti debljine 10 do 15 cm kako bi osigurali dugotrajnu drenažu.

Odlične su kao materijal za malčiranje, a često se koristi u kombinaciji s osušenim iglicama bora. Ovakav malč se razlaže dug niz godina i osigurava čuvanje vlage u tlu. Osim toga, sloj malča debljine od 5 cm je nepogodan za mrave i puževe. Oni se preko njega neće penjati na vaše biljke, jer im ne odgovara miris i oštri rubovi. Također, i mačke će izbjegavati ovakva područja. Ipak, zanimljivo je da šišarke jele privlače mrave i njih možete iskoristiti kao mamac.

Malč od ovoga materijala ima ulogu termoizolatora koji zimi grije, a ljeti hladi. Razbijaju velike kapi kiše i smanjuju eroziju tla. Još jedna prednost je što sprječava rast korova, ali je najbolje prvo ga ukloniti, postaviti foliju ili geotekstil i tek onda sloj šišarki.

Najbolje će odgovarati vrstama koje vole nešto kiselije zemljište: borovnici (naslovna fotografija, op.ur.), hortenziji, četinjačama, azeleji, rododendronu. Ružama odgovara malčiranje u kombinaciji s iglicama bora.

Izbjegavajte ih koristiti u ovim slučajevima

Možete ih koristiti za paljenje roštilja ili vatre, jer se vrlo brzo zapale. Međutim, ne ostavljate ih u blizini izvora vatre jer je dovoljna jedna iskra da se zapale.

Ne koristite ih za prekrivanje staza. Kada se nakvase vodom ili poslije kiše, snijega postaju veoma klizave i opasno je kretati se preko takve površine.

Ne treba ih dodavati u kompostnu hrpu, jer imaju smolaste tvari koje baktericidno djeluju na korisne mikroorganizme. Borove šišarke se raspadaju od 10 do 15 godina.

Ako ih koristite za ukrase, imajte na umu da svoj atraktivan izgled zadrže tri do četiri godine i potrebno ih je promijeniti kao bi estetski dojam bio bolji.

Oprezno s onima iz šume

Doneseni iz šume ne mogu se odmah primijeniti. Potrebno ih je dezinficirati i tretirati protiv bolesti i štetnika. Rasipamo ih u jednom sloju na betonskoj površini, tretiramo antiseptikom ili odgovarajućom otopinom. Ostavimo da se osuši i zatim obavimo ispiranje.

Tijekom jeseni opale šišarke sadrže sjeme, a one bez sjemena možemo sakupiti sljedeće godine, od proljeća i tijekom ljeta. U slučaju da želimo koristiti ovogodišnje, moramo ih ostaviti pored izvora topline da se otvore, a zatim istresemo sjeme.

Izbor: Agroklub.com