Sirijska vojska prekinula je opsadu zračne baze u sjevernom dijelu Alepa koju džihadisti ISIS-a okružuju već godinu dana, javlja AFP.

Grupa vojnika probila je linije ISIS-a zapadno od aerodroma i spojila se s vladinim trupama koje brane zgradu, a sreću zbog vojnog uspjeha pokazali su pucajući u zrak. Vladine snage čine sve kako bi oslobodile drugi najveći sirijski grad Alep, a zračna luka Kweyris, ukoliko je oslobode, odlično bi mogla poslužiti Rusima kao saveznicima Bašara al-Asada.

Sirijska državna televizija uživo je emitirala s položaja sirijske vojske u trenucima kad se dio vojnika probijao prema zračnoj luci. Javljeno je kako je ubijen "velik broj terorista Islamske države", ali nikakvi detaljniji podaci nisu ponuđeni.

ISIS je opsadu zračne luke počeo još u proljeće 2014. godine, dodatno okruživši zračnu bazu koju su pobunjeničke jedinice okružile još u travnju 2013.

Kontraofenziva je počela krajem rujna, a osim sirijske vojske, sudjelovali su Rusi koji su pružili zračnu podršku, ali i Iran te Hezbolah.

Ukoliko kontrolu nad zračnom bazom ponovo preuzmu jedinice lojalne Bašaru al-Asadu, ona bi u prvom redu mogla poslužiti kao nova ruska baza. Ruski avioni sada lete iz Latakije, a zauzimanje ove baze moglo bi poslužiti za jače i lakše napade na Alepo oslobađanje kojeg je jedan od glavnih ciljeva sirijske vojske.