Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojni izvor, rano u ponedjeljak prenose kako je koalicija predvođena SAD-om bombardirala jedan od sirijskih vojnih položaja na istoku zemlje, pri čemu je poginuo zasad još nepoznat broj ljudi.

Napad se dogodio u al-Harri, jugoistočno od Albu Kamala. Još uvijek nema detalja o broju ozlijeđenih i poginulih.

Zapovjednik vojnog saveza koji podržava predsjednika Bašara al-Asada Reutersu je otkrio da su "vjerojatno američki" dronovi bombardirali položaje iračkih frakcija između Albu Kamala i Tanfa, kao i sirijsku vojsku.

Zapadni savez podržava arapske Sirijce i Kurde koji se sjeveroistočno od Albu Kamala bore protiv Islamske države (ISIS).

Asad: SAD je okupator u Siriji

Sirijska vojska je uz pomoć iranskih paravojski, Hezbollaha i skupina iz Iraka prošle godine protjerala ISIS s tog područja, no džihadisti su od tada tamo izveli nekoliko napada.

U Tanfu, mjestu jugozapadno od Albu Kamala, u pustinji blizu granice s Jordanom i Irakom, smještene su i američke snage.

Asad je prošlog tjedna rekao da Sjedinjene Države smatra okupatorskom silom u Siriji i da "podržava bilo kakav čin otpora, bilo to protiv terorista ili okupatorskih sila, nevezano za njihovu nacionalnost".

Američka vojska odbacila je tvrdnje sirijskih državnih medija.

"Nijedan dio američki predvođene koalicije nije izveo napad u blizini Albu Kamala", izjavio je glasnogovornik američke vojske Josh Jacques.