Borci tzv. Islamske države su u Deir el-Zoru ubili 300 ljudi, ali i oteli najmanje 400 civila, uključujući žene i djecu, nakon što su u ofenzivi na grad zauzeli dio teritorije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je priopćila da su ekstremisti, nakon jučerašnjeg napada na Deir el-Zor, oteli najmanje 400 civila iz kvarta Al-Bagalijeh, kojeg su zauzeli, kao i iz okolnih dijelova sjeverozapada grada.

-Svi oteti su suniti, a među njima ima žena, djece i članova obitelji prorežimskih boraca - izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodajući da su oni prebačeni u druga područja pod kontrolom IS-a.

Sirijska vlada je danas priopćila da su militanti Islamske države prethodnog dana u Deir el-Zoru na istoku Sirije ubili čak 300 ljudi, nazvavši taj događaj "užasnim masakrom".

Većina ubijenih tijekom jučerašnjih cjelodnevnih pogubljenja su bili stariji ljudi, žene i djeca, objavila je sirijska državna novinska agencija SANA, a prenijela agencija AP.

To je jedan od najvećih masakara koje je izvršila ISIL, čiji pripadnici kontroliraju velika područja Sirije i Iraka.

Pogubljenja u Deir el-Zoru su potvrdili i aktivisti, pa je tako Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, sinoć priopćila da je ubijeno najmanje 135 ljudi.

Oko 80 njih su bili vojnici sirijske vojske i pripadnici paravojnih snaga lojalnih vladi, dok su ostalo bili civili, priopćila je Opservatorija, dodajući da su mnogi od njih ubijeni iz vatrenog oružja ili odsjecanjem glave, prenose Nezavisne.

Aktivisti navode da su džihadisti u Deir el-Zoru ubijali čitave obitelji, zbog njihove navodne suradnje sa sirijskom vojskom.