Izraelska vojska je presrela na nebu iznad Golanske visoravni bespilotnu letjelicu, koja je došla iz Sirije. Nakon ovoga, IDF (Izraelska vojska) pokrenula je ''osvetnički'' napad protiv "iranskih ciljeva" u Siriji.

''Otkrili smo iransku bespilotnu letjelicu koja je došala sa sirijskog teritorija. Dron je otkrio protuzračni sustav nakon čega je oboren uz pomoć helikoptera. Iranski dron je pao na naš teritorij i nalazi se u našem posjedu'', rekao je glasnogovornik IDF-a Ronen Manelis.

Tijekom izraelskog ''osvetničkog'' napada, sirijska protuzračna obrana pogodila je jedan izraelski zrakoplov F-16 koji se srušio u Izraelu.


Sirija kaže kako je njezina vojna baza bila pod izraelskim napadom, nakon čega su uzvratili raketama  protuzračne obrane.

''Ispaljen je veliki broj sirijskih protuzračnih raketa, jedan F-16 se srušio u Izraelu, piloti su sigurni'', izjavio je glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus na Twitteru.

Incident se dogodio nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) presrele iranski UAV, koji je prešao preko teritorija Sirije u Izrael. Kao odgovor, izraelska vojska napala je iranske položaje u Siriji. Operacija je pokrenula vojni odgovor od strane sirijskih snaga.

Izraelsko zrakoplovstvo napalo je vojnu bazu u središnjem dijelu Sirije, izvijestila je Sana, pozivajući se na vojnog dužnosnika. Sirijska protuzračna obrana pogodila je više od jednog zrakoplova kao odgovor na agresiju, rekao je dužnosnik.
 


Izraelska vojska opovrgnula je sirijsku izjavu, rekavši kako je samo jedan zrakoplov pogođen sirijskim raketa, izvijestio je Reuters.

"Svi su se sigurno vratili, osim onoga koji se srušio u Izraelu", rekao je Conricus.

Na internetu su se pojavile slike mjesta pada vojnog zrakoplova F-16.
 

Crvena sirena za uzbunu čula se u više područja diljem sjevernog Izraela. U početku u gradu Beit She'an, a kasnije i u okolnim područjima na Golanskoj visoravni. Stanovnici su rekli novinarima Haaretzua da su čuli mnoge eksplozije i izvijestili o teškoj zračnoj aktivnosti u blizini jordanske i sirijske granice.

Sirija je u više navrata bila meta napada izraelskih zrakoplova koji su bombardirali ciljeve unutar Sirije. Ranije ovog tjedna, izraelski ratni zrakoplovi napali su vojne mete blizu Damaska iz libanonskog zračnog prostora, a Sirijska vojska tvrdi kako je uništila većinu izraelskih raketa.

U siječnju je Izrael pokrenuo tri napada na vojne ciljeve u Siriji, koristeći vojne zrakoplove i rakete sa zemlje. Tada je Damask tvrdio da je srušio jedan izraelski zrakoplov i jednu raketu.