Posljednjih se dana šire nove neprovjerene priče o tome da se priprema rušenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

O tome je na Twitteru progovorio i finski ministar obrane za obavještajne poslove general-bojnik Harri Ohra-aho. On je, podijelivši članak londonskog poslovnog lista City A.M., ustvrdio kako se Moskvom šire glasine o mogućem udaru na Putina.

"U Moskvi se šire glasine da se brojni bivši generali i dužnosnici KGB-a spremaju svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina i okončati rat u Ukrajini, koji u Rusiji sve više doživljavaju kao stratešku pogrešku", napisao je.

Treba naglasiti kako su ovakve priče zasad u sferi teških nagađanja, kao i ona o Putinovoj bolesti. No britanski tabloidi u više su navrata, zadnji put prije par dana, pisali da je Putin teško bolestan i da bi prema nekim informacijama trebao uskoro na operaciju karcinoma. No nema baš nijednog kredibilnog izvora koji bi potvrdio ovakvo nešto pa sve i dalje ostaje u sferi pukih špekulacija.

Priča o tome da mnogi utjecajni ljudi u Rusiji, među njima i neki iz obavještajnih struktura, vide sve veći problem u Putinovoj invaziji na Ukrajinu također nije nova, kao i to da je Putin u strahu od onoga što bi moglo uslijediti ako kojim slučajem bude svrgnut.

Bivši američki general: Putin je cijeli u tome da ostane na vlasti, zna da bi dolazak nasljednika za njega mogao značiti smrt

Bivši američki general Jack Keane za Fox Business je prije nekoliko dana komentirao Putinovu trenutnu poziciju u Rusiji.

Na pitanje o glasinama da je ruski predsjednik ozbiljno bolestan rekao je kako ne zna u što vjerovati, ali da će Putin očajnički pokušavati ostati na vlasti iz straha od toga što bi mu njegov nasljednik mogao učiniti.

"Ja se ne fokusiram na zdravstvene probleme ili na informacije da je izoliran i da gubi neke od savjetnika, nego na Putinovu odlučnost da ostane na vlasti, on je cijeli u tome da ostane na vlasti. To mu je motivacija. Učinit će sve da ostane na vlasti. On dobro zna da bi dolazak nasljednika koji se ne slaže s njim mogao značiti njegovu smrt. Zato se bori da ostane na vlasti", rekao je Keane.

Kazao je kako smatra da je Putin i dalje odlučan da ostvari ratne ciljeve.

"On i dalje želi preuzeti Ukrajinu, srušiti režim, a ja Putina shvaćam ozbiljno. Mislim da su ga mnogi od nas podcjenjivali, ali on se sprema povratku Ruskog Carstva. Mislim da će sve dok je na vlasti to nastojati", kazao je.

Ne vjeruje da Putin ima budućnost osim ostanka na vlasti.

"On nema budućnosti osim što je predsjednik Rusije. To je činjenica", rekao je Keane.

U okrutnim dvoranama ruske politike moći, gdje se ne može osloniti na vladavinu zakona i vladine institucije da ga zaštite, Vladimir Putin može biti u stvarnoj opasnosti od visokih vojnih i sigurnosnih osoba zbog katastrofalnog učinka Rusije u invaziji na Ukrajinu, piše Daily Mail.

Taj britanski tabloid dodaje kako je, s obzirom da su ruski ratni uspjesi relativno slabi i svakim danom sve više posustaju, na Putinu sve veći i veći pritisak da postigne opipljivi uspjeh i odbije moćne i agresivne silovike - blok utjecajnih bivših časnika KGB-a koji su prema njemu sve kritičniji.