Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloš Lučić, uhićen je u utorak ujutro po nalogu Tužiteljstva BiH.

Lučića je uhitila SIPA zbog sumnje za zloupotrebu položaja, a uhićen je ispred jedne teretane u Istočnom Sarajevu. Istovremeno vrše se pretresi na više lokacija.

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Miloša Lučića (1986.), aktualnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Usporedno s lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta proračunskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zlouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti. Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e biti predan postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima, navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

On se sumnjiči da je zloupotrebljavao službenu karticu i plaćao privatne troškove.

Klix navodi da je javnim sredstvima, između ostaloga, platio putovanje u Beograd i Budvu te rafting na rijeci Tari.

Avaz podsjeća da je SIPA u operativnoj akciji ”Dijamant” gdje je otkriveno i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge speed u travnju uhitila Lučićevog tjelohranitelja Miloša Nikolića.

Lučića je za ministra u Vijeću ministara BiH predložio Demokratski narodni savez kao nestranačkog kandidata, umjesto Mlađena Božovića koji nije imao potrebnu podršku ostalih stranaka koje su formirale državnu vlast.