Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva ''Zlatni karat''.

U tijeku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo iz članka 250. stav (3) ''Organizirani kriminal'' u vezi s kaznenim djelima iz članka 214. stav (1) ''Krijumčarenje'', članka 215. stav (1) ''Organiziranje grupe ljudi ili udruge za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe'', članka 209. stava (2) ''Pranje novca'', članka 210b ''Nedozvoljeno skladištenje robe'', članka 210. stava (2) ''Porezna utaja ili prevara'', članka 208. stava (1) i ''Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova'' Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, točnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije ''Zlatni karat'' bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH, priopćeno je iz SIPA-e.