Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) privremeno je oduzela određenu dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH.

Postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, izvršili su privremeno oduzimanje originalne dokumentacije koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Repubike Hrvatske, po ugovorima koje su Federalno Ministarstvo obrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili sa firmom iz Republike Hrvatske, tijekom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na pomenute ugovore sklapalo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u vremenskom razdoblju od 22. 03. 2010. godine do 22. 10. 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske, na način da je osumnjičeni izmjenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima poduzeća iz R. Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio Proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.297.580,25 KM.

Dana 20.9.2018.godine, Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, dostavljen je izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama.