Sigurnosne agencije u BiH prije nekoliko mjeseci stavile su “pod lupu” aktivnosti Srbske časti i nevladine organizacije Asker.

Javnost do danas nije upoznata o aktivnostima ovih organizacija, a iz SIPA-e su za Klix.ba kazali kako u ovom trenutku ne mogu davati nikakve nove informacije.

Zbog informacija o mogućem postojanju paravojnih formacija na području bosanskohercegovačkoga entiteta Republike Srpske, odnosno informacija u vezi s Udruženjem Srbska čast 17. siječnja ove godine otvoren je predmet u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Krajem siječnja na YouTubeu je objavljena snimka na kojoj se, prema tvrdnjama medija, vidi kako organizacija Asker vrši “vojnu obuku” djece uzrasta od 9 do 17 godina u Tešnju. Iz SIPA-e je tada potvrđeno kako su i oni upoznati o ovom slučaju te da provode određene aktivnosti.

S obzirom na to da su prošla tri mjeseca otkada državni sigurnosni organi istražuju navedene organizacije, Klix.ba kontaktirao je SIPA-u tražeći informacije o tome jesu li završene provjere u vezi s aktivnostima grupa Srbska čast i Asker, odnosno što su pokazali rezultati provjera, predstavljaju li ove grupe prijetnju i je li u slučaju Askera konstatirano da se vrše terorističke obuke.

Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti kontinuirano prati sve sigurnosno interesantne pojave i grupe koje na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosti BiH te u skladu s tim poduzima potrebne mjere i radnje, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje te, shodno tome, trenutno nismo u mogućnosti dostaviti vam nove dodatne informacije, rekli su iz SIPA-e.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruga Srbska čast radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj.

Informaciju o aktivnostima ove udruge prenijeli su i svjetski mediji poput britanskoga Guardiana i nizozemskoga NOS-a, podsjećajući da se na čelu bh. entiteta RS nalazi “separatistički lider Milorad Dodik“.

(www.jabuka.tv)