Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ovjerilo je na sjednici danas 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke.

Do isteka roka za predaju kandidatskih listi, odnosno do 9. srpnja, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7600 kandidata.

Nedostaci se odnose na neadekvatnu zastupljenost spolova prema odredbama zakona, odustajanje od kandidature ili na činjenicu da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao te zbog drugih razloga.

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, bit će obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. srpnja do 16 sati otklone te nedostatke, priopćeno je iz CIK-a.

Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH.

Također, odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Ovjera je odbijena za tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste političke stranke Prva stranka za Skupštinu Herceg-Bosanske županije jer je provjerom utvrđeno da ta politička stranka nije ovjerena za taj organ vlasti.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji su zakazani za 7. listopada, Središnje izborno povjerenstvo BiH će do 23. kolovoza objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

SIP Bosne i Hercegovine razmatrao je danas na sjednici Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine i počela proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Iz SIP-a su podsjetili da u utorak 24. srpnja ističe rok za prijavu birača za glasanje izvan BiH. Do 17. srpnja za glasovanje iz inostranstva SIP BiH je primio 38.236 prijava. Od toga je do sada obrađeno 25084 prijave.

Uvjeti za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke (nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično).

SIP BiH je, u slučajevima kada je to moguće, obavještavao podnositelje prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u mogućnosti.

Također u utorak 24. srpnja ističe rok i za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH, kao i za birače s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH za određivanje biračke opcije u vezi sa odabirom entitetskog državljanstva, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIP-a.