Za sutra je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev bošnjačkih izaslanika kako bi se osigurala novčana sredstva za opće izbore u BiH 2. listopada, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Svih pet izaslanika Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. svibnja dostavili Kolegiju Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila osigurana novčana sredstava za opće izbore.

Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za održavanje ovogodišnjih općih izbora.

Zatraženo je da sjednici, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslava Bevande, nazoči i predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić izjavio je ranije Srni da je besmisleno održavati hitnu sjednicu koju je tražio Klub bošnjačkog naroda nakon neuspjelog pokušaja Vijeća ministara da dođe do odluke o financiranju izbora, jer je Ministarstvo financija i trezora u Vijeću ministara upozorilo da se radi o nezakonitoj odluci.

Također, kada su Hrvati pokušali nedavno sazvati sjednicu i riješiti pitanje izbornog zakona, Bošnjaci su odbili zasjedati i riješiti problem. Danas na sve načine pokušavaju riješiti pitanje izbora na kojima bi birali predstavnike Hrvata i jedan konstitutivni narod učili politički nebitnim.

SIP BIH je u međuvremenu poručio kako moraju raditi prekovremeno jer nemaji novca da zaposle nove kadrove i stignu obaviti sve poslove oko pripreme izbora.